Zenei csoda

2017.10.07. 11:00

Sárbogárd éneklő város! A Huszics házaspár örök érdemei

A kórus 2010 márciusában Taszáron, fennállása egyik legnagyobb sikerét aratta. Amikor a Tanár úr otthon leszállt a buszról, még figyelmeztetett: „Hétfőn találkozunk!” Azonban a próba már nélküle zajlott…

V. Varga József

Huszics Vendel azon a vasárnapon elhunyt. Felesége, Zsike asszony – fájdalma ellenére – megtartotta a próbát. Úgy fogalmazott: „Vendel is azt akarná, hogy folytassam…”

A Huszics házaspár az életét tette fel arra, hogy Sárbogárdon megszülessen, kibontakozzon és virágozzon a zenei csoda.

A kórus alapításának ötlete 1966 őszén-telén vetődött fel, majd 1967 februárjában megkezdődtek a próbák. A huszonhárom alapító tag között volt pedagógus, jogász, fodrász, áfész-dolgozó, tisztviselő, népművelő, vasutas. A kórus létrejöttének és későbbi működésének motorjaként a Huszics házaspárt jegyzik a városban. Az alapító tagok közül ma is a kórus tagja Huszics Vendelné és Leszkovszki Albin.

Huszics Vendel maga a tűz volt, Zsike a megtestesült nyugalom. A házaspár az életét tette fel arra, hogy Sárbogárdon megszülessen, kibontakozzon és virágozzon a zenei csoda. Fotó: V. Varga József és Archív

A rendszerváltozás után megváltozott az amatőr kórusmozgalom helyzete. Az énekkar tagsága 2004-ben elhatározta, hogy egyesületet hoz létre: a bíróság 2005-ben jegyezte be a Bogárd-Dal Kulturális Egyesületet.

Az ötvenéves kórust Huszics Vendelné viszi tovább

Próbák, fellépések, minősítések kerülnek szóba. Huszics Vendelné karnaggyal és Szabados Tamás egyesületi elnökkel felemlítjük a nagy sikerű 2010-es októberi Huszics Vendel-emlékkoncertet, amelyen felléptek az unokák: Várdai István csellóművész, Bali Dávid zongorán, Bali Gabriella gordonkán. A kórusban énekelt (énekel) Huszicsék lánya, Anikó, és az unoka, Lara. Állandó zongorakísérőjük Huszics Ibolya, a másik lány.

A koncerten jelentették be a nagyérdeműnek, hogy immár a nevük: Huszics Vendel Kórus. Ugyanebben az évben a formáció hangversenykórus minősítést kapott. A József Attila Művelődési Központ falán 2011-ben elhelyezték Huszics Vendel karnagy emléktábláját. Azóta minden évben, a zenei világnapi koncert előtt a kisváros lakói itt emlékeznek.

Sárbogárdon és környékén mindenki jól ismeri a kórus két alapítójának, szervezőjének, művészeti vezetőjének nevét. Vendelt és Zsikét fiatal pedagógus házaspárként hozta a sors a dél-mezőföldi településre. A zenei általános iskolában és a gimnáziumban gyerekek sokaságával szerettették meg a zenét, a kóruséneklés gyönyörűségeit.

Az időközben ötven főre duzzadt és utánpótlással bőven ellátott felnőtt kórussal százak mondhatták magukat aktív kóruséneklőnek. Büszkén jelenthették ki: Sárbogárd éneklő város! Hazai és külföldi kórusok tucatjait fogadták, vagy képviselték városukat külhonban vendég fellépőként.

Mindebben a Huszics házaspárnak elévülhetetlenek az érdemei. Fél évszázad alatt számos kitüntetéssel ismerték el munkásságukat, melyek többségét együtt kapták. Hivatásuk elválaszthatatlan volt egymástól, szakmailag és emberileg is ritka szerencsés és boldog együttműködésnek mondható az övék. Nem véletlen, hogy a Fejér Megye Díszpolgára címet 1993-ban, majd a Sárbogárd Város Díszpolgára címet 1995-ben együtt kapták meg.

A karnagy és az egyesületi elnök örömmel osztja meg: a ferencvárosi Páli Szent Vince templomban a múlt év októberében DVD-felvételt készítettek a kórus 50 éves évfordulójára. Balogh Eszter, Csapó József, Lisztes László, Zemlényi Eszter énekművészek, a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével és Dénes István vezényletével Joseph Haydn B-dúr miséjét professzionális hang- és képminőségben rögzítették.

Jubileumi hangversenyüket az idén márciusban tartották, melyre meghívták azokat a kórustársakat, akik a távoli vagy közeli múltban velük énekeltek. Lehettek vagy négyszázan! A 2017-es év fellépéseit, koncertjeit a félévszázados évforduló jegyében szervezte, szervezi az egyesület, köztük az október 8-ai, vasárnapi hangversenyt is.

Amint megtudom: Zsike 1950 és 1954 között a Gulyás György igazgatta békés-tarhosi énekiskolában tanulta a Kodály-módszert. A házaspár 1956 és 1959 között a Szegedi Tanárképző Főiskolán tanult, majd mindketten Sárszentmiklóson és később Sárbogárdon tanítottak. Az elmúlt évtizedekben kiemelkedő szerepet játszottak a város és a megye kulturális, zenei életében. Vendel október 12-én lenne 80 éves, Zsike november 10-én lesz.

– Vendel maga a tűz volt, Zsike pedig a megtestesült nyugalom – mondja róluk Szabados Tamás. – Ketten együtt alkottak egészet!

A híres unokát, a Liszt-díjas Várdai Istvánt már számos alkalommal ünnepelhette főszereplőként a sárbogárdi közönség. A világot bejárt, több rangos nemzetközi és hazai díjjal kitüntetett fiatal csellóművészt a Virtuózok kiváló ítészeként is ismerhetjük a televízióból.

A világhírű unoka, Várdai István csellóművész a Stradivari-csellóval Fotó: Archív

– Isti most vasárnap nem lép fel velünk – sajnálkozik a büszke nagymama…

A zene variációk sokasága a csodára, s a csodás variációk a hangversenyteremben kelnek életre. Újra és újra!

VASÁRNAPI HANGVERSENY

A zene világnapja alkalmából a Bogárd Dal Egyesület és a Huszics Vendel Kórus komolyzenei hangversenyt rendez október 8-án, vasárnap 17.30 órakor a művelődési központban. Az immár hagyományos sárbogárdi őszi hangversenyen ezúttal Franz Schubert: VIII. (befejezetlen) szimfóniája, Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr fuvola-hárfaversenye és Schubert: G-dúr miséje csendül fel. Közreműködik Párkai Krisztina fuvolaművész és Felletár Melinda hárfaművész; a MÁV Szimfonikus Zenekar Dénes István vezényletével, a Vox Mirabilis Kamarakórus (karigazgató Zemlényi Katica), a Huszics Vendel Kórus (karigazgató Huszics Vendelné); Zemlényi Eszter (szoprán), Csapó József (tenor), Lisztes László (basszus).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában