évről évre visszajár

2017.10.24. 07:00

Felhőjáró Líra királyunk

A Paál István Fesztivál országos amatőr színjátszó találkozót hatodik alkalommal rendezték meg a hétvégén.

V. Varga József, Majer Tamás

A székesfehérvári Szabad Színház Római karneváljában (Hubay Miklós egyfelvonásosa) Törsök Márta játékát nézőtéri bravózás méltatta a tapsrend alatt Fotó: Fehér Gábor

A színjátszó randevún tíz amatőr társulat mutatta meg magát. A Paál István Fesztivál első díját a budapesti PHWI-csoport Szlovák Frakciója érdemelte ki a Jánosik a’la Vivaldi tragikomédiával, második helyezést ért el a fehérvári Szabad Színház (Római karnevál), harmadik helyen végzett a hódmezővásárhelyi Bessenyei Színkör (A helység kalapácsa). A legjobb előadó (karakter) Matolcsi Miklós-díját Erdélyi Tibor (Bessenyei Színkör) kapta; a legjobb rendező Tóth László-díját Kiss Péter (PHWI) vehette át. A legígéretesebb tehetség különdíjában Palumby Zora (PHWI) részesült, a zsűri különdíjasa a százhalombattai Felhőjárók Mozdulatszínház (Kötődések) lett.

A hétvégén rendezték meg a hatodik Paál István Fesztivált A Szabadművelődés Házában. Az országos amatőr színházjátszó találkozó két napja alatt tíz előadást láthatott a közönség… Palumby Zora legígéretesebb tehetség-díja…

Szombaton három székesfehérvári előadással kezdődött a rendezvény. A sorban az első a Péntek 3 Tejátrum Marina Carr: Macskalápon című előadásának premiere volt. Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze, a zsűri egyik tagja szerint a színház esszenciájáról, az emberi lélekről szóló darabot szép kihívás bemutatni. Mellette még egy színművész, Tarr Judit, valamint az irodalmi mindenes, Adorján Viktor volt az ítészek között.

A Prospero Színkör Nóti-kabaréját hozta el a fesztre. Csenki Réka, a társulat régi-új tagjának visszatérése óta ez volt az első színpadra lépése. Egy párizsi feleséget testesített meg, akit nizzai üdülésén egy mexikói ültetvényes matrózai elrabolnak.

A Szabad Színház Római karneváljában Törsök Márta játékát nézőtéri bravózás méltatta a tapsrend alatt. Délután a százhalombattai Felhőjárók Mozdulatszínház Kötődések című performansza a megelőző előadásoktól eltérő színpadi jelhasználattal gazdagította a szombatot, amelyet a fővárosi PHWI-csoport Szlovák Frakciójának Jánosik a’la Vivaldi című tragikomédiája zárt.

Vagyis majdnem. Hiszen a fővárosi társulat előadása után közös játékestet szerveztek a fesztivál házigazdái. A társulatok színészei improvizációs gyakorlatok közben ismerkedtek egymással.

Bartyik Gábor, a szervező Matolcsi Miklós Kulturális Egyesület elnökétől megtudtuk, voltaképpen az egyesületük mögött álló Péntek 3 Tejátrum és A Szabadművelődés Háza 2013-ban elhunyt egykori vezetője, Tóth László amatőr színházszervező munkásságát folytatják.

– Még az ő életében eldöntöttük, csinálunk egy igazán országos fesztivált – mondta. – Négy-öt csoport évről évre visszajár – folytatta Gábor, aki ezért a találkozó különleges hangulatát „okolja”...

Vasárnapra is öt előadás jutott. A budapesti Kortin’art formáció a Robert Merle: Mesterségem a halál című regénye alapján készült monodrámát mutatta be Bessenyei Gábor előadásában.

A székesfehérvári Szabad Színház Római karneváljában (Hubay Miklós egyfelvonásosa) Törsök Márta játékát nézőtéri bravózás méltatta a tapsrend alatt Fotó: Fehér Gábor

A szabadbattyáni Gójóstól Baráti Társaság Parti Nagy Lajos – Moliére: Tartuffe című drámáját vitte színre. A Gójóstól-féle változat fontos eleme, hogy nincs feloldozás, mint az ismert klasszikus formában. Az elmúlt napok történései (szexuális zaklatások) különös aktualitást adtak a darabnak. Úgy tűnik, szembesülnünk kell azzal, hogy a világban egyre inkább teret hódítanak a szomorkás, negatív végkimenetelű alkotások, amelyek a valóságra reflektálva hordoznak üzenetet. Mert üzenet nélkül a megbotránkoztatás sem több, mint amit Tartuffe művelt az asztal mögött – és nem éppen imádkozott a két kezével.

Tartuffe – Gójóstól módra. Muzamel Mihály (Cléante) és Mátyási Csaba (Orgon) kettőse
Fotó: V. Varga József

 

Kalamajkába kerül a falu egyházfia, kántora és kovácsa, s a középpontban bizony a nő áll, nevezetesen szemérmetes Erzsók kocsmárosné. Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című komikus eposzát a hódmezővásárhelyi Bessenyei Színkör hozta el.

A nyugat-írországi faluban különösen nagy becsülete van a mesemondóknak, a vándorköltőknek és a szépen szóló történeteknek. Aztán egyszer csak megbolydul minden. A budapesti PHWI-csoport (Pesthidegkúti Waldorf Iskola dráma tagozata) Ír Frakciója John Millington Synge: A Nyugat hőse című groteszk komédiájával jelentkezett.

A kétnapos találkozót a szarvasi Vajda Péter Színjátszó Csoport Líra király című Shakespeare-feldolgozása és a díjátadó zárta.

A fesztivál első helyezettje a budapesti PHWI-csoport Szlovák Frakciója L’ubomír Feldek: Jánosik a’la Vivaldi című féltörténelmi tragikomédiájával. Féltérden Kiss Péter rendező
Fotó: V. Varga József

 

Tekintsék meg a fesztiválról készült galériánkat is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában