Színház

2017.10.01. 13:00

A Pál utcai fiúk: Nagy siker volt a székesfehérvári premieren

A Pál utcai fiúk című zenés játék a Vörösmarty Színházban, a tapsot hangos tetszésnyilvánítás turbózta fel.

Szabó Zoltán

A Pál utcai fiúk haditervet készítenek a grund megvédésére. Alul fehér sapkában Boka (Fekete Gábor)

Fotó: Nagy Norbert

Ahogy mondani szokás, sikerdarab született, és tudomásom szerint tavaly a Vígszínházban, az ősbemutatón is jó volt a fogadtatás. A zenés darabok persze általában némi előnnyel indulnak hazánkban (is) a prózaiakkal szemben, ám tény: Grecsó Krisztián jó színpadi átiratot készített Molnár Ferenc kitűnő, világszerte ismert regényéből, és a zeneszerző, Dés László, valamint a dalszövegíró, Geszti Péter is hozzátette a magáét az előadáshoz. Más kérdés, hogy túl sok fülbe ragadó sláger nincs a dalok között, ám a darabon belül nagyon jól működik a muzsika. A szövegek pedig összetéveszthetetlenül „gesztipéteresek”, noha a rímhányás közben időnként nem ártott volna némi visszafogottság. A casting is meglehetősen jól sikerült, bár a színpadon feltűnő fiatal felnőttek kicsivel idősebbek, mint ahogyan a regényből emlékszem. Viszont igaza van Keszég László rendezőnek: olyan szereplőket kellett találni, akik képesek hitelesen, igazi alakítást nyújtva megszemélyesíteni a karaktereket, ezért nem is kifogásolható ez a megoldás. Az üveggolyóval viszont nehéz elképzelni ezt a korosztályt, azzal együtt is, hogy az eistandolásnak igencsak fontos szerepe van a történetben.

A Pál utcai fiúk az a regény, amit korosztálytól függetlenül ismerni illik. Azt, hogy valóban így van-e ez ma is, azt nem tudom, mindenesetre a benne szereplő fiatalok általános típusokat jelképeznek, és a fordulatok is tipizálhatók. Felbukkan a hős, a gyáva, az áruló, a megfontolt, a fontoskodó, az akadékoskodó figurája. A fiatalok egylete és bizottságosdija akár komikusnak tűnhetne, ha nem mondanák ki valakiről, minden alap nélkül, csupa kisbetűvel írva a nevét a jegyzőkönyvbe, hogy áruló. A grund többek között a szabadság, a közösségi tér szinonimája, amelyet a vörösingesek csak a mások szabdságának árán tudnának megszerezni. Rácz Tanár úr (Sághy Tamás alakítja) gúnyolódó egyletellenessége is ébreszthet párhuzamokat.

Nemecsek (Hajdu Péter István) és Boka (Fekete Gábor) jelenete
Fotós: Nagy Norbert

„És én akkor sem fújom más dalát, Ha ronggyá kell ázni ezért száz éven át...”

- énekli Nemecsek Ernő a megfürdetése után, a szöveg ezúttal tényleg megható. Bár az őt alakító Hajdu Péter István kicsit talán magasabb, mint ahogyan a kis közlegényről elképzeljük, de játéka illúziókeltő. Ő is, akárcsak a fontosabb szerepeket játszó Fekete Gábor (Boka), Brasch Bence (Geréb), Imre Krisztián ( Áts Feri), Kurucz Dániel (az idősebb Pásztor), Jenővári Miklós (Kolnay), Hunyadi Máté (Barabás) színjátszó egyetemi hallgató.

A Pál utcai fiúk haditervet készítenek a grund megvédésére. Alul fehér sapkában Boka (Fekete Gábor)
Fotós: Nagy Norbert

A többi fiatallal együtt a rendező jól összerakta őket, és az egyszerű díszletek között, a színpad adottságait kihasználva hatásos, egységes előadást tett a színpadra. Külön említést érdemel, hogy az éneklés egyszer sem tűnt hamisnak, Gergye Krisztián koreográfiája pedig szépen betöltötte a színházi teret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában