Könyv

2017.09.10. 09:00

Két kötet bőséges ismerettel, Horvátországról

Horvátország népszerű nyaralóhely, úti cél. Az országról, elmúlt néhány évtizedéről azonban viszonylag keveset tud az átlagember. Lőrinczné Bencze Edit könyvei pótolhatják a hiányt.

Bokros Judit

Lőrinczné Bencze Edit és könyvei, melyeknek folytatását a jövőben tervezi, hiszen aktuális a téma

Fotó: Bokros Judit

A fehérvári Lőrinczné Bencze Edit jelenleg a Kodolányi János Főiskola humán fejlesztési tanulmányok tanszékének vezetője. Az intézményben 2003 óta tanít, akkor a nemzetközi tanulmányok oktatásával kezdett. Alapvetően pedig történelemtanár, a Tóparti gimnáziumból vezetett az útja a főiskolára.

Érdeklődése Horvátország, a horvátok történelme, az uniós csatlakozás előkészítése iránt az elmúlt másfél évtized eredménye. Elvégzett Győrben egy doktori iskolát, ahol a közép-dél-kelet-európai térséggel foglalkoztak, majd egy ösztöndíj révén több időt töltött Zágrábban. A horvát fővárosba azóta többször visszatért, hiszen jó kapcsolatokra tett szert. Volt alkalma végig kísérni az uniós csatlakozásra való felkészülést, tartott előadásokat, és ha már így alakult, úgy döntött, ez lehetne a témája a doktori dolgozatának. Azóta is folyamatos kutatómunkájának köszönhetően két könyve jelent meg négy év alatt, s a maga nemében mindegyik hiánypótlónak tekinthető.

Az európai uniós bővítések elmélete és gyakorlata a horvát csatlakozás tükrében című kötet 2013-ban, támogatás révén látott napvilágot. A cím megegyezik a tanárnő PhD-dolgozatának címével, lényegében ezt bővítette tovább a könyv megírásakor. Érdekessége abban rejlik, hogy hazánkban addig nem jelent meg olyan mű, amely az uniós csatlakozások elméletét dolgozza föl. Lőrinczné a kutatás során átnézte az összes integrációs elméletet, a bővítésre vonatkozó tudnivalókat, majd számba vette, hogyan működnek ezek a horvát gyakorlatban. Forrásként többnyire angol nyelvű szakirodalmat használt, ám orosz tudásának köszönhetően egy idő után a horvát szövegekkel is igen jól elboldogult.

Lőrinczné Bencze Edit és könyvei, melyeknek folytatását a jövőben tervezi, hiszen aktuális a téma
Fotós: Bokros Judit

A második, terjedelmesebb könyv a Horvátország a függetlenség kikiáltásától az uniós csatlakozásig címet kapta. Ez szintén támogatással jelent meg 2015-ben, és már az ország bemutatására koncentrál. Szó esik benne a belpolitikáról, a pártrendszerről, a finanszírozásról, a regionális politikáról, és még sok aktuális ismeretről, témáról. Például, külön foglalkozik a horvátországi magyarok helyzetével Trianontól napjainkig, vagy a magyar-horvát kapcsolatokat is elemzi a rendszerváltástól napjainkig. Különösen hasznos a kötet, mivel rajta keresztül nyomon követhető, hogyan definiálja magát újra egy függetlenséget szerzett állam, és az olvasó megismerkedhet Horvátország elmúlt közel 30 éves történelmével.

A tanárnő elsősorban a szakmának – történészeknek, tanároknak, felsőoktatásban tanulóknak – szánta e könyveket, így kereskedelmi forgalomba nem kerültek. Ám már jó néhány érdeklődő felkereste, akik a maguk örömére, vagy valamilyen kötődés révén szeretnének aktuális ismereteket szerezni az országról.

Mivel Horvátország 2013-ban lépett be az unióba, lassan időszerű lesz az azóta eltelt évek, a tapasztalatok vizsgálata is – vetettem föl, Lőrinczné Bencze Edit pedig megerősítette, hogy valóban tervezi a téma ez irányú folytatását.

Úgy gondolja azonban, legalább öt éves periódust célszerű vizsgálni, ezért a következő kötetre 2018 után lesz érdemes készülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában