Sárbogárd

2017.09.14. 20:29

Csodásan szerepelt a Sárréti Csókavirág Népi Együttes a Hegyi Népek Folklórfesztiválján

A Sárréti Csókavirág Népi Együttes második helyezést ért el a lengyelországi Zakopanéban 49. alkalommal megrendezett Hegyi Népek Folklórfesztiválján… Györgyi csaknem háromezer táncost tanított népi kultúránk csodás táncaira…

V. Varga József

A Sárközi vendégség a decsi templom előtt történhetett valamikor. A sárbogárdiak a sárközi népek, akikhez vendégségbe jönnek barátaik.

Fotó: Kolonics Ildikó, V. Varga József

A sárbogárdi Sárréti Csókavirág Népi Együttes, kiegészülve a Paksi Tehetség Táncműhely fiataljaival és a gyomaendrődi Suttyomba zenekarral összesen harminckilenc fővel utazott Lengyelhonba.

A Fejér, Tolna és Békés megyét képviselő küldöttségnek a Lengyelországban töltött hat nap alatt nyolc fellépése volt. Színpadokon és külső tereken is bemutatkoztak szatmári, rábaközi, kalotaszegi és bonchidai táncaikkal. Egy napot kirándulással töltöttek, amikor is Krakkóba látogattak.

A fesztivál, a verseny három – hagyományőrző, művészi és stilizált – kategóriában zajlott. A Csókavirágot a szervezők, akárcsak ők maguk, a művészi kategóriába sorolták. A nagy létszámú zsűriben mind a tizenhárom résztvevő nemzet képviseltette magát, köztük francia, lengyel, magyar, orosz, szerb és tajvani szakember is.

A Sárközi vendégség a decsi templom előtt történhetett valamikor. A
sárbogárdiak a sárközi népek, akikhez vendégségbe jönnek barátaik.
Fotós: Kolonics Ildikó, V. Varga József

A Csókavirág versenyprodukciója, a Sárközi vendégség című a decsi templom előtt történhetett valamikor, amelyben a sárbogárdi táncosok a sárközi népek, akikhez vendégségbe jönnek madocsaiak és bogyiszlóiak, s ebből nagy mulatság kerekedik – mondta el a Hírlapnak Ikerné Miklósa Györgyi, az együttes művészeti vezetője és koreográfusa.

A jól megérdemelt siker nem maradt el, a szakmai zsűri végül a második helyet ítélte meg részükre, az elsők az amerikai lengyelek lettek.

A közönség egyértelműen „aranyat” ítélt magyar barátaiknak: vastapsot már a bevonulásoknál, zajos tetszésnyilvánítást az előadások közben, és hangos bravózást, ovációt a fellépések végén. A magyar táncnak nem kell cégér, magáért beszél dinamizmusa, szép dallamvilága.

Csodálatos volt számukra felvonulni a Rákóczi indulóra, ott állni a magyar zászló alatt, átélni azt, hogy milyen hazánkat, megyénket, Sárbogárdot képviselni a Hegyi Népek Fesztiválján.

A koreográfus Ikerné Miklósa Györgyi

Györgyi azt is kiemelte, hogy az együttesük sokat köszönhet Horváth Istvánnak, a sárbogárdi József Attila Művelődési Központ igazgatójának, Fejér megye vezetésének és a sárbogárdi önkormányzatnak önzetlen támogatásukért.

A sárbogárdiakat kísérő Suttyomba zenekarról se feledkezzünk meg, ők a zenekarok kategóriájában a fesztivál első díját hozták haza.

A Sárréti Csókavirág egyesületet – elnökük Bőle Pál háziorvos – és együttest hét éve alapította néhány néptáncot és néphagyományt kedvelő lelkes 40-es, 50-es felnőtt, Ikerné Györgyi néptáncpedagógus és Horváth István, a művelődési ház igazgatója bábáskodása mellett. Létszámuk egyre duzzadt, arany minősítésekkel elismert munkájuk példaértékű.

– Feladatunk van ebben az értéktelenséget ontó, rohanó világban – erősíti meg Györgyi. – Gyermekeinknek „vissza kell tanítani” eleink szép beszédét, csodálatos dalait, táncait, emberi játékait – és az őszinteséget, a becsületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában