Tündértől a vadkanig

2024.06.11. 10:00

Az erdő éjjel mozgó teremtményeivel ismerkedtek Móron (galéria, videó)

Bátorságpróbával fűszerezett izgalmas éjszakai túra volt a Vértesben. A résztvevők apró, lelkes kíváncsi gyermekként tűntek el a szürkülő erdő fái között és valódi ErdőMenők gyanánt bukkantak fel ismét, az akkorra már koromsötét rengetegből. A bent töltött idő alatt számtalan dolgot megtudtak az éjszaka teremtményeiről.

Palocsai Jenő

Volt vadnyom-ismereti játék is

Fotó: Sinkó Viktória / Feol.hu

Még világos volt, amikor egyszer csak kisgyermekes családok gyülekeztek a Széchenyi utca folytatásában, a Schiffer dűlőnél. Játékos feladatokon keresztül szerette volna megismertetni a megjelentekkel Iván-Bitter Dóra az éjszakai állatok világát, és kívánta tenni mindezt úgy, hogy közben észrevétlenül megbarátkozzanak az apróságok a sötéttel is.

A túra során a gyerekek új dolgokat tanulhattak az erdei állatokról
Fotó: Sinkó Viktória / Feol.hu

Kis kincskeresős családi élménytúra

– Erdei szenzomotoros tornaterapeuta vagyok, és gyermekek fejlesztésével foglalkozom elsősorban. Ott ahol végeztem, volt egy kedves házaspár, akik akkor már vagy két éve csinálták azt, amit most én, az ErdőTekergőknél. Én Pest megyében élek és alapvetően ott csinálom ezt a fejlesztést, ám mivel ide születtem Mórra, úgy gondoltam, hogy ha hazalátogatok, akkor miért ne szervezhetnék ide is egyet. Így született ez a kis kincskeresős családi élménytúraszervezés – mondta Iván-Bitter Dóra szervező.

Játékos tanulás

Az este folyamán aztán megindult az állomások sora. Az egyesnél egy égősorral jelezték, hogy titkot rejt az a fa. A gyerekek, kis túlzással egymás hegyén-hátán, odafurakodtak, hogy meglássák azt, amit a felfedezők vettek észre először, a tündérajtót. A mécsessel jelzett következő állomáson egy denevérraj egyedei csüngtek fejjel lefelé az ágakon, és kitárt bőrszárnyaik között csokoládét tartottak. A résztvevő gyerekek, illetve az őket kísérő szülők megtanulhatták, hogy mit esznek, mekkorák, hol élnek és hogyan tájékozódnak ezek a különös élőlények. De ugyanígy közelebb kerülhettek a megjelent bátrak a sűrű erdő egyik legfélelmetesebb és minden bizonnyal legerősebb, akár 300 kilogrammot is elérő teremtményével, a vaddisznóval, majd megint másutt a sünivel barátkoztak, aki ritkán hordja a hátán az ennivalót.

Fotó: Sinkó Viktória / Feol.hu

De láttak gyíkot és darázsfészket, volt vadnyom-ismereti játék, mentek tyúklépésben, rákjárásban, sőt egyes oszlopban is, mint a rosszul látó vadmalacok. Vizsgálták a sötét erdőt papírhenger-éjjellátóval, és azt is megmutatták a gyerekek, hogy nem félnek a medvétől sem.

Az igazi kaland

Időközben egyre inkább bekúszott a fák közé a sötétség, és a résztvevők lámpáinak egyre hosszabbra nyúlt a csóvája. Egyszer aztán azok a fények is kihunytak, mert kezdődött a bátorságpróba, melynek során legfeljebb a rendezvényről mit sem tudó, ám felébredt szentjánosbogarak világítottak, amik sokak szerint igazi erdei tündérek voltak.

Nem csak élményekkel és új tudással térhettek haza a gyerekek, hanem ajándékkal is, ám ezt sem adták ingyen a túra során, ugyanis előtte meg kellett keresni a kincsesládikót, amiben rejtőztek ezek az értékes dolgok.

A félelem talán nincs kódolva a gyerekekben, azt csak később tanulják a felnőttektől, ugyanis a program nagyon lekötötte a gyerekek figyelmét és úgy mozogtak az éjjeli erdőben, mintha teljesen természetes közegük volna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában