Frissen Fejérből

2024.05.26. 16:49

Ön tudja, milyen jogai vannak gyermekének?

Jóllehet, gyereknapon minden a gyerekzsivajtól hangos, és azt szeretnénk, ha e napon gyermekünk különösen jól érezné magát, a felhőtlen kikapcsolódás egyik kulcsa a biztonság. Ezért úgy döntöttünk, gyereknapon beszéljünk egy kicsit a gyerekek jogairól, és azokról a lehetséges veszélyforrásokról, melyeket a virtuális tér rejt magában.

Gombor Lili

Fő a biztonság, szabadban és az online térben egyaránt

A mai nap a gyerekeké, országszerte szerveznek gyermeknapi programokat, játékos kikapcsolódást biztosítva a legkisebbeknek. A gyermeknapok rendszerint légvárral, játékos vetélkedőkkel, gyerekeknek szóló koncertekkel telnek. Érdemes azonban egy másik, komolyabb oldalról is a gyermekekre irányítani a figyelmet, amely nem más, mint a jog világa. Nemhogy a gyermekek többsége, de még sok szülő sincs tisztában azzal, hogy gyermekét milyen jogok illetik meg. A gyermekek jogi edukációját szeretné segíteni az Integrált Jogvédelmi Szolgálat a nemrégiben életre hívott plakátkampányával.

Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat több mint tíz éve látja el a gyermekek jogainak védelmét, segíti őket jogaik és kötelezettségeik megismerésében. Az oktatási intézményekben kihelyezett edukációs plakátokkal szeretnék megismertetni a gyerekekkel a jogaikat, hogy felismerjék, mikor szorulnak védelemre. Mivel a mai fiatalok idejük nagy részét a virtuális térben töltik, azért elengedhetetlen, hogy felvértezzük őket a megfelelő tudnivalókkal, beleértve ezekbe a lehetséges veszélyforrásokat is. Lássuk melyek ezek a jogok:

Talán a legfontosabb, hogy a gyermekről senki sem készíthet vagy kérhet intim felvételt.

Továbbá az érintett engedélye nélkül senki sem oszthat meg a gyermekről felvételt, személyes információt.

„Vigyázz, hogy senki se lopja el az adataidat, vagy éljen vissza velük!

Senki sem bánthat vagy zaklathat, még online sem!

Senkinek nincs joga ahhoz, hogy arra kérjen, erőszakos légy, bántalmazz másokat, vagy ilyen tartalmakat nézz!

Jogod van ahhoz, hogy megvédjenek az egészségedre káros szerektől és azok veszélyeitől!

Senkit sem lehet hátrányosan megkülönböztetni, kiközösíteni valamely tulajdonsága miatt, még online sem!”

Ezek a legfőbb és legalapvetőbb tudnivalók, melyeket gyermeknek és szülőnek egyaránt tudnia kell. Fontos, hogy gyermekünk az online térben felelősségteljes magatartást tanúsítson, mind önmaga, mind mások iránt. Ennek tanításában segít a gyerekjogokról szóló Az elveszett madártoll című mesekönyv is, amely tíz olyan gyermeki jogot mutat be, amelyek meghatározó szerepet játszanak a gyermekek mindennapi életében. „Így a jog és kötelesség fogalmának képi megjelenítése mellett olvashatunk az emberi méltósághoz való jogról, a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról, a kapcsolattartáshoz-, a tulajdonhoz-, az egészségügyi ellátáshoz-, az egészséges élethez- és a tanuláshoz való jogról, illetve az idősek tiszteletéről is” – olvasható a kötet ajánlójában. A mesekönyv bárki számára letölthető az Ijsz.hu oldalon a Gyermekjog menüpont alatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában