Frissen Fejérből

2024.04.16. 11:30

Tematikus tanösvényt alakítanak ki a Rácbányában

Idén tavasszal a Városgondnokság egy tematikus, geológiai tanösvényt alakít ki a Rácbányában, amely a Velencei-hegység legnyugatibb látható része. A terület geológiai érdekességei mellett a Rácbánya növény- és állatvilágát is bemutatják.

Gombor Lili

A látványterv alapján így néz majd ki a tanösvény egy része

Forrás: Székesfehérvár Városgondnokság

A természetkedvelők, túrázók és az iskolások számára hamarosan újabb természeti kincs válik még láthatóbbá és megismerhetőbbé. Tematikus tanösvényt alakítanak ki a Rácbányában, így a terület alkalmas lesz környezetismeret, természetismeret és földrajz órák megtartására is. A tematikus tanösvény még tavasszal elkészül.
A Velencei-hegység legnyugatibb látható része a Rácbányában látható. A Városgondnokság télen több gránit szelvényt kitakarított és láthatóvá tett, hogy egyfajta geológiai bemutatóhelyet és egy tematizált tanösvényt lehessen létrehozni a területen. A tanösvény a geológiai érdekességek mellett bemutatja majd a Rác bánya növény és állatvilágát is. Különböző információs táblák kerülnek ki a területre, melyeken interaktív feladatok is lesznek. Az táblák végigkísérik a látogatókat a Rácbánya területén. 
Érdekesség, hogy földtani szempontból a Velencei-hegység sokkal nagyobb, mint amit a földrajzban e hegység fogalmán értünk. A térképeken látható hegység Székesfehérvár és Pázmánd között mintegy húsz kilométer hosszúságban húzódik, Pátka és Pákozd között pedig hét kilométerre kiszélesedik, földrajzi értelemben pedig őshegység. A fiatal fedőrétegek alatt azonban földtanilag tovább folytatódik, és Nadaptól egészen Polgárdiig lehet a hegység kiterjedését megállapítani.

A Rácbánya a város fontos természeti értékeihez tartozik, természeti emlékként tartják nyilván. A Ráchegy területének egy részét a háború előtt Szabó-bányaként tartották számon. A környékbeli idős lakosok elmondása alapján még az ötvenes években is fejtettek itt követ, murvát. A bánya sorsa itt is úgy alakult, mint az öreghegyi Bányató esetében. Elmondások szerint ebédidőt tartottak a délelőtti műszak után a munkások és mire visszamentek dolgozni, már hat méter mély víz volt a fejtésben.

Az egykori bánya közepén fennmaradt gránitkúp tanúskodik a régebben itt folyt bányamunkákról. Kőzetanyaga megegyezik az erősen lepusztult Velencei-hegység, Velencei Gránit Formáció képződményeivel. A terület mélyebb részén még a legszárazabb időszakban is egy kis, vízzel telt tavacska van. Hosszú éveken át békalencsék borították felszínét, lépcsősoron lehet ide feljutni. A környék ma már szép kertvárosi övezet, 2006-ban az önkormányzat pihenőparkká nyilvánította. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában