Frissen Fejérből

2024.04.02. 10:49

Szaharai por van a levegőben Fejér megyében is

A délies áramlással érkező meleg levegő jelentős mennyiségű szaharai port hozott a térségbe, ennek következtében országszerte magas az aeroszol részecskék (PM10, szálló por) koncentrációja.

Suplicz Zsolt

A fotó a 81-esen készült

Fotó: Horváth-Buthy Lilla / FMH

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Facebook-oldalán megjelent tájékoztatás szerint a levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék is bejutnak a légzőrendszerbe, és az egészséges lakosságcsoportnál is légúti irritációt vagy köhögést okozhatnak. Emellett gyakori tünet a szemirritáció.

Az NNGYK javasolja, hogy a különösen veszélyeztetettek – a gyermekek, a várandósok, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek – csak a legszükségesebb esetben tartózkodjanak kint és kerüljék a szabadban a munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységet. Ajánlott a védőmaszk viselése is. 

A meteorológiai előrejelzés alapján a késő délutáni órákban csapadékzóna érkezik a Dunántúlra, melynek köszönhetően javulás várható a levegőminőség alakulásában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában