Kripto kripta 3.0

2024.04.02. 17:34

Nincs mitől félnünk? – A kiberbűnözés mint szolgáltatás jelent meg a bűnök piacán

Nagy Zoltán Péter

Több szervezet dolgozik az önvédelmen, és létrehozták a KiberPajzs nevű projektet, amibe minden felhasználót szeretnének bevonni, hogy minél kevesebben károsuljanak az internetes csalások, lopások által

Folytatjuk az internetes támadásokkal, lopásokkal, csalásokkal kapcsolatos sorozatunkat. Az első részben megtudtuk, hogy Gábornak "buta" telefonja van, amivel nem tud pénzügyi tranzakciókat lebonyolítani. Mégis meglopták 200 ezer forinttal. A második részben az FBI jeles igazgatójától, Robert Muellertől megtudtuk: Kétfajta szervezet van a világon: az egyik, akit meghekkeltek, a másik, akit meg fognak hekkelni.

Sorozatunk harmadik részében megdöbbentő adatokat ismerhetünk meg a kibertérben történő bűnözéssel kapcsolatban. Például csak Magyarországon egy esztendőben 30 milliárd forint kárt okoztak a netes bűntevők. Bor Olivér kiberbiztonsági szakértőtől megtudhatjuk sorozatunk ezen részében, hogy a kiberbűnöző ugyan mestere lehet a szakmájának, amivel akár rommá is kereshetné magát, de inkább marad a bűnözésnél, mert az emberi felelőtlenség, nemtörődömség sokkal kisebb ellenállást tanúsít a bűn kivitelezésekor. Tetszik, nem tetszik, a kiberbűnözés már szolgáltatás szintre nőtte ki magát. Jogunk van az önvédelemre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában