Katonai tiszteletadás egy Öreg Sasért

2024.04.10. 19:00

Megemlékezés lesz a börgöndi repülőtéren

Nagypénteken fáradt el végleg a lélekben mindig fiatal Domoszlai Géza aranykoszorús, első osztályú repülőgépvezető és helikopterpilóta. Katonai tiszteletadással történő búcsúztatására április 26-án, pénteken 10 órakor gyülekeznek majd a megemlékezők a börgöndi repülőtéren, majd szűk családi körben történik meg az Öreg Sas temetése.

Tihanyi Tamás

A börgöndi repülőtéren katonai tiszteletadás mellett idézik majd fel Géza bácsi pályafutásának állomásait, életének számos fordulópontját

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH-archív

A székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület Öreg Sasok szakosztályának megbecsült tagja 2024. január 30-án ünnepelte a 90. születésnapját. Akkor kerestük fel székesfehérvári lakásán, és készítettünk vele hosszú beszélgetést nem mindennapi pályafutásáról, amely a FEOL podcastjai között meghallgatható. Géza bácsit szegényes, tanyasi gyermekkora után 1957. november 6-án avatták repülő hadnaggyá. „Apám sírt a meghatottságtól, annyira büszke volt rá, hogy tiszt lett a fiából”, idézte fel a felejthetetlen pillanatot januárban Ybl lakótelepi lakásában a veterán repülőtiszt. Néhány nappal az avatás után, november 12-én vette el feleségül szerelmét, akivel aztán 66 évet töltöttek el együtt. A Katonai Akadémiáról került a börgöndi csapatrepülő parancsnokságra, azóta lakott Székesfehérváron. Pályafutása során repült MiG-15-össel, MiG-21-essel, Mi-8-as helikopterrel Szentkirályszabadján, ahová már Börgöndről járt át. Szállítógépen An-26-ossal kezdte, aztán An-24-essel folytatta: majdnem biztosan ő volt az egyetlen a magyar légierőben, aki vadászgéppel, helikopterrel és szállítógéppel is első osztályú szinten repült.

A börgöndi repülőtisztek között az álló sorban balról a harmadik
Fotó: FMH-archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában