Perc se kellett ehhez

2024.04.18. 17:30

Kevesebb mint 30 másodperces idővel nyerték meg a versenyt Csókakőn

Tizedik alkalommal tartották meg az Országos kismotorfecskendő-szerelő versenyt. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett eseményen kilenc csapat mérte össze tudását, és az idei legjobbak a püspökladányi tűzoltók lettek.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Az országos versenyen kizárólag a hivatásos katasztrófavédelmi szerv tagjai vehetnek részt. Minden vármegye egy csapatot küldhetett, ám ezzel a lehetőséggel nem mindenki élt, így a 2024-es versenyen kilenc csapat állt rajthoz. Ebből nyolc egy-egy vármegye, egy pedig a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata volt.

–Van egy külön versenyszabályzata ennek a versenynek és annak alapján kell végrehajtaniuk a tűzoltónak a feladatot, minél rövidebb idő alatt. Mindegyik csapat két alkalommal, tehát kétszer teljesíthette a versenyen a feladatot, ami nem más, minthogy egy járó kismotor fecskendőről kell a táplálást megszerelniük egy vízzel teli tartályból, és ezt követően osztott sugárszerelékkel kell a sportpálya végén lévő céltáblát eltalálniuk. Aki hamarabb végez, az a csapat lesz a jobb–mondta el kérdésünkre Szabó-Bisztricz Anett.

A legjobbaknak, a startjeltől számított fél perc alatt állt a kakas
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A százados kitért válaszában arra is, hogy a lehetséges két futam közül a kedvezőbb eredményt vették figyelembe a versenybírók, és volt olyan csapat, aki fél percen belül teljesítette a feladatot, ők az első helyen végeztek, ám nem mindenki volt ennyire gyors, és sajnos néha ennyire szerencsés sem.

–A szerencse valóban közrejátszik néha a versenyen, ugyanis az időként felerősödő szél is nehezítheti a feladat teljesítését, vagyis a vízsugarak célba juttatását. Olyan is megeshet, hogy hogy különböző technikai hibák csúsznak a feladat végrehajtásába. Például lekapcsolódik a tömlő az osztóról, vagy nem sikerül jól csatolni a tömlőket és akkor elmegy a víz. Ezek mind késleltethetik a feladat teljesítését, így ilyenkor előfordulhat, hogy 45 másodpercet meghaladó idővel szembesülnek a tűzoltók–mondta a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Mint megtudtuk, a versenyt 10 éve rendezik meg minden évben és minden alkalommal a fehérváriak a házigazdák. Öt éve Csókakő önkormányzata adja ehhez a helyszínt és a Csókakői Tűzoltó Egyesület biztosítja a technikai hátteret. A csapatok szeretnek indulni ezen a versenyen, ami több mint egymás elleni küzdelem, ugyanis ez alkalmat is teremt arra, hogy szorosabbra fűzze a tűzoltó barátságokat, illetve, hogy az ország különböző területein szolgáló tűzoltók találkozhassanak egymással.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

–A bajnokságon huszonkilenc másodperces idővel első helyezést értek el a Hajdú-Bihar vármegyei püspökladányi tűzoltók, a második helyen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság XI. kerületi hivatásos tűoltó-parancsnokságának csapata végzett, a bronzérmet a Fejér vármegye színeiben versenyző székesfehérvári tűzoltók szerezték meg. A Csókakői Önkéntes Tűzoltó Egyesület részéről a legjobb csapatnak felajánlott különdíjat szintén Hajdú-Bihar vármegye vihette haza–ismertette a végeredményt Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados.

Éppen lemaradt a dobogóról a Bács-Kiskun vármegyeiek csapata. Őket a Veszprém és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek követték a sorban. A tabella utolsó három csapata a Pest, a Somogy és a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alakulata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában