Arcanum

2024.04.07. 21:00

Fejér évfordulós emlékei

Sinkó Viktória

100 hold paradicsom Gyúrón

„A Tordas-gyúrói Egyetértés Tsz asszonyainak kedvenc növénye lett a paradicsom.” – adta hírül a Fejér Megyei Hírlap 1964. április 7-én. „Tavaly 60 holdon termesztették ezt a jól jövedelmező növényt, s a gondozásában, érés utáni szedésében részvevő tordasi és gyúrói lányok-asszonyok szorgalmas munkája következtében 105 mázsás átlag gyümölcstermést nyertek. A jövedelmezőséget és az asszonyok törekvését látva, az idén 40 holddal nagyobb szántó területen ültetnek paradicsomot. A kiültetés idejére jól megerősödő, egészséges palánták nevelését mintegy 600 melegágyi ablak alatt végzik a kertészetben dolgozó tagok.”

Miről beszél a vendégkönyv?

Ugyanebben a lapszámban olvashattuk, hogy: „Fehérvár ellen is megindították „hadjáratukat” a külföldiek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Velence Szálló portáján lévő vendégkönyv. Néhány lapját megnéztük, vajon miről árulkodik? A húsvéti ünnepeket osztrák, svájci és nyugatnémet vendégek töltötték a városban és környékén. A hét elején szállt meg itt egy harminctagú olasz diákcsoport. Velük együtt érkezett a neves sebészprofesszor, Valentinetti. Április 7-re harminc szovjet turista jelezte érkezését. A lengyelek a hónap végétől rendszeres látogatói lesznek a szállónak. Állandó „bérlők” közé tartoznak az osztrákok, a németek és természetesen a csehek is. S vajon, hogy vélekednek Fehérvárról és általában Magyarországról? Erről nem mond semmit a vendégkönyv, de a szállodai alkalmazottak annál többet. Idézték Valentinetti professzor tört magyarsággal megfogalmazott véleményét: „Itt van minden nagyon príma és kellemetes”.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában