Múltidéző

2024.04.18. 19:00

Fejér évfordulós emlékei

Tóth Réka

Vadrózsáskert Balinkán

Hatvan évvel ezelőtt a balinkai termelőszövetkezet vezetői állandóan keresték a lehetőséget arra, hogy a Bakony terméketlen, művelés alá nem vett területeire megtalálják a jól megélő, hasznos növényféléket. A meredek, kopár partoldalak szántásra-vetésre alkalmatlanok voltak, így jutottak arra a gondolatra, hogy a mintegy 5-6 holdat kitevő helyekre vadrózsát telepítenek. A vadrózsa jól megél mostoha körülmények között is, megköti, védi a talajt a rendkívül nagy eróziótól; termése, a közismert csipkebogyó, pedig felhasználható üdítőitalok előállításához.

Ismét virágdíszbe borult Fehérvár

Színes virágok a Belváros kővázáiban, friss pázsit, palántákat, új bokrokat nevelő virágágyak a parkokban — 1964 áprilisában tervbe vették, hogy egy hónapon belül virágdíszbe öltöztetik Székesfehérvárt. Külön mozgalom indult a virágos, szép Fehérvárért. A Szolgáltató Vállalat tervei szerint az első ütemben mintegy 30 ezer árvácska és százszorszép került volna kiültetésre. 1964-ben összesen 300 ezer tő virágot készült ültetni a város parkjaiba, utcáira, tereire a Vállalat. Ehhez járult még a fehérváriak társadalmi összefogással végzendő városszépítése, amelynek „fogadására” a kertészetben közel 200 ezer tő virággal készültek fel. „A tervek szerint idén összesen 50 fajta virág a szivárvány minden színében pompázik majd a város utcáin és parkjaiban. Sor kerül 2300 fa, 7000 cserje, 200 fenyő, 2-3000 zöld dísznövény és 2100 tő rózsa kiültetésére is.” — számolt be a városszépítésről a Fejér Megyei Hírlap. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában