Varga Gáborra emlékeztek

2024.04.05. 17:30

Emlékkő egy hiteles embernek

Énekkel, versekkel, megemlékező gondolatokkal kísérve avatták fel az emlékkövet az alsóvárosi pihenő parkban, ami innentől kezdve minden arra sétálót Varga Gáborra, a Gaja Környezetvédelmi Egyesület néhai elnökére emlékeztet majd!

Bokányi Zsolt

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nagyon sokan engedtek az invitálásnak, és vettek részt az alkalmon, ahol az énekszó és a versek után, az egyesület elnök asszonya Vajgerné Bőhm Erika köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta az emlékkő rövid történetét, illetve köszönetét fejezte ki a számtalan barátnak, ismerősnek, volt munkatársnak akik eljöttek az alkalomra. Kiemelte – Gábor számára mindig a környezetvédelem ügye volt fontos, az a szemléletformálás, amelyet az egyesületi tagokkal közösen végeztek. –

Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere is részt vett az emlékkő avatásán, és megszólalásában a hiteles ember képére helyezte a hangsúlyt. Ahogy elmondta – Az alkalom előtt több emberrel is beszélgettem, és mindegyik beszélgetésben elhangzott a méltatás, a hitelesség fontos üzenet. Varga Gábor hiteles emberként dolgozott az élet különböző területein, és talán éppen ez az egyik oka, hogy ma ilyen sokan összejöttünk erre az alkalomra. – hangsúlyozta. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Álljon itt most néhány idézet tőle, rá és tanítására tanítására emlékezve:

„Az emberen kívül nincs más élőlény, aki átalakítaná a vizet, mielőtt meginná. Az utóbbi két évtizedben az 1 főre jutó elérhető ivóvíz mennyisége 1/5 résznyivel csökkent a Földön. Hihetetlennek tűnik, hogy a boltokban megvehető 1 db 1 l-es egyszer használatos palack gyártásához 5,3 l víz fogy. Nem csak azt a vizet fogyasztjuk el, amit megiszunk, azt a 2-3 l-nyit naponta, és amit lehúzunk a vécén, hanem azt is, amit egy szelet marhasült, vagy krumplis tészta formájában magunkhoz veszünk; ezt hívják vízlábnyomnak. Ez az a láthatatlan vízmennyiség, ami a fizikai valóság nem látható részeként jelen van az életünkben. Egy farmernadrág vízlábnyoma például 8000 l, 1 kg búzáé 800 l, egy csésze kávéé 120 l.” (Interjú a teleelettel.hu oldalon)

„Székesfehérváron a 14 ezer családi házból évente 12 ezer köbméter zöld hulladék kerül a Depóniához szemétként – ennek a kertekben történő felhasználásával nem szakadna meg a biológiai körforgás, és pótolhatnák a humuszt a talajban.” (2020. október, A legszebb kertek is a talajon nőnek című interaktív foglalkozássorozat kapcsán)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában