Magyarország kiemelkedő alakja volt

2024.04.11. 18:25

Az egykori kultuszminiszter, Klebelsberg Kuno tiszteletére avattak emléktáblát (galéria)

A mai Táncsics Mihály utca 4. házszám alatt nevelkedett Magyarország egykori vallás- és közoktatásügyi minisztere, Klebelsberg Kuno, akinek tiszteletére avattak emléktáblát április 11-én.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A politikus néhány esztendős korában került Székesfehérvárra az édesanyjával, amikor édesapját elveszítették. Az akkori Szarka utca 147. alatt – ma már Táncsics Mihály utca 4. – éltek és középiskolai tanulmányait is a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban fejezte be. Az ő tiszteletére és emlékére szervezte meg a Ciszterci a Klebelsberg Kuno Emléktársasággal karöltve az emléktábla avatást, amelyet ünnepélyes keretek között mutattak be a nyilvánosságnak április 11-én, csütörtökön a hajdani politikus háza előtt. 

Az avatóünnepségen a gimnázium részéről beszédet mondott Berta Annamária munkaközösség-vezető, aki a következőképp emlékezett a kultuszminiszterre:

– Azért vagyunk ma itt, hogy az emléktábla leleplezésével és megáldásával emlékezzünk a 20. század legjelentősebb és legsikeresebb kultúrpolitikusára, Klebelsberg Kunora, akinek nem csak részletesen kidolgozott hosszútávú programja volt a magyar nép kulturális felemelésére, de az ehhez szükséges anyagi erőforrásokat is megszerezte. Tudta és hirdette, hogy a magyar hazát ma elsősorban nem a kard, hanem a kultúra tarthatja meg és teheti ismét naggyá –.

Az emléktársaság képviseletében Erdősi-Boda Katinka, ügyvezető is megosztotta a jelenlévőkkel ünnepi gondolatait. Mint mondta 2025-ben lesz 25 éve, hogy társaságuk Klebelsberg örökségét ápolja. Működésük óta mindig arra törekednek, hogy tisztelettel emlékezzenek meg Magyarország kiemelkedő alakjának munkásságáról. 

Az emléktáblát ezt követően Brüchner Ákos Előd ciszterci szerzetes atya áldotta meg, a jelenlévők pedig elhelyezhették az emlékezés virágait. 

Az avatóünnepségen közreműködött a Ciszterci Gimnázium Schola kamara énekegyüttese, a Szent György Kórház Kórusa, Radics Éva, valamint Tóka Szabolcs. 

A város részéről jelen volt Lehner Zsolt alpolgármester Östör Annamária és Szabó Bakos Györgyné önkormányzati képviselők.

Klebelsberg Kuno kultuszminisztersége alatt elérte, hogy több száz új iskola létesüljön, segítségével műveltebb lett a magyar nép és modernebb az oktatási rendszer. Az ő munkásságát folytatta 1932-ben Hóman Bálint, aki szintén sokat tett a magyarok edukálásáért. Új középiskolai rendszert épített ki és megvalósította az egységes 8 osztályos népiskolát.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában