Csíki Versünnep 2024

2024.04.20. 09:30

A versek mélyebb örömöt és fájdalmat adtak a csíki hegyek mellett (videó)

A Székesfehérvári Versünnep kitalálója, alapítója, Varga Sándor 2013-ban Csíkországban, egész pontosan Csíkpálfalván is útnak indított egy versünnepet.

Nagy Zoltán Péter

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

A Csíki Versünnepet április 19-én rendezték meg a szokásos helyen, Csíkpálfalván. A környező településekről százat meghaladó létszámban székely és csángó fiatal jelentkezett három kategóriában. A legfiatalabb kategória résztvevői ötödikes és hatodikos tanulók voltak, de mondott e csoportban harmadikos legény és leány is verset, hiszen őket máshova nem tudták csoportosítani. Középkategóriának mondhatók a hetedikes és nyolcadikos korosztály, ahova egyébként a legtöbben jöttek. Érthető módon a legmagasabb színvonalat idén is a liceumos korosztály, azaz a gimnazisták adták.

Bár nyolcszáz kilométer a távolság Székesfehérvár és Csíkpálfalva között, mégis érkeztek a hagyományoknak megfelelően zsűritagok, értékelni a csángó és székely fiatalok versmondásait. A fehérvári különítményben helyet kapott Bakonyi István irodalomtörténész, Vakler Lajos újságíró és Vida Krisztina a Fortis Hungarorum képviseletében, aki ott bábáskodott az első Csíki Versünnepnél is 2013-ban Varga Sándor oldalán. A zsűri az eredmények megállapításán túl különdíjakat is kiosztott minden kategóriában, amit a Székesfehérvári MCC biztosított.

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

A 3. kategória (5.–6. osztály) különdíjasa Csomortáni Gergő és Kádár Zsanett lett.

A 3. kategória győztese: Nagy Emőke, aki Kányádi Sándor Jámbor medve című versét mondta el.

A 2. kategória (7.–8. osztály) különdíjasa Erős Máté és Ladó Nándor lett.

A 2. kategória győztese: Negrea Míra, aki József Attila Kései sirató című versét mondta el.

Az 1. kategória (gimnazisták) különdíjasa Schmutzer Noémi Hanna, Bálint András és Stirbu Evelin lett.

Az 1. kategória győztese Mihók Bea, aki József Attila Keserű nekifohászkodás című versét mondta el.

Mindhárom győztes versét megmutatjuk itt, a feol.hu oldalán, de adassék meg a tudósítónak, hogy személyre szóló élményét fejezhesse ki, s a győzteseken túl, a versünnep végeztével külön felvételt készített Schmutzer Noémi Hannával, aki kedves hangján csoda szépen idézte meg Dzsida Jenőt. A csíkpálfalvi katolikus templom szomszédságában vettük fel a Psalmus Hungaricus egy részletét, amely fájdalmasan csengett a csíki hegyek közelében.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában