Székesfehérváron tartott fórumot a NAK elnöke

2024.04.04. 20:14

A magyar gazdák számíthatnak a Kormányra!

Országjáró roadshow-n mutatja be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) a közös agrárpolitikát (KAP) és a stratégiában hamarosan elérhető forrásokat. Az agrárgazdasági támogatásokról szóló szakmai fórum csütörtök kora este Székesfehérvárra érkezett. Az érdeklődő gazdálkodók megtöltötték az Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. nagytermét.

Kecskés Zoltán

A NAK elnöke, Győrffy Balázs elmondta, hogy egy közel hetven állomásból álló fórum sorozat fontos állomása a székesfehérvári.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Egyáltalán nem mindegy, hogy a brüsszeli őrültségeket egy kormányzat felnagyítja, vagy adott esetben próbálja konszolidálni az ebből adódó helyzetet – jelentette ki a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a gazdafórumot megelőző sajtótájékoztatón, utalva az ukrán háborúra adott átgondolatlan uniós válaszokra –  újabb egy évvel meghosszabbították az Ukrajnának nyújtott kedvezményeket –, amelyek Európa-szerte gazdatüntetésekhez vezettek. Mindezek pedig jól mutatják, hogy az EU agrárpolitikája egy zsákutca. Az EU-s parlamenti választások viszont lehetőséget adnak ennek megváltoztatására.

Történelmi forrásbővítés

Győrffy Balázs elmondta, hogy egy közel hetven állomásból álló fórum sorozat fontos állomása a székesfehérvári, különösen a mostani helyzetben, amikor a gazdáknak komoly kihívásokkal kell szembe nézniük. Kulcsfontosságúnak nevezte a konzultációt, mert mint fogalmazott, a közös agrárpolitika második pillérében (2027-ig), a vidékfejlesztési programban 2900 milliárd forint felhasználása dől el, ebből 2300 milliárdot a hazai költségvetés áll, míg az Európai Unió 600 milliárd forintot biztosít. A nemzeti forrás mértéke pedig egyedülálló a tagországok közül, hiszen a korábbi 17,5-ről 80 százalékra növelte a magyar Kormány a nemzeti társfinanszírozást. Hozzátette, különösen ez annak fényében értékes, amíg más európai Kormányok elvesznek a gazdáktól – példaként említette a német gazdáktól elvont dízel támogatást –, addig a magyar Kormány példátlan mértékű támogatást biztosít. A gazdafórum elsődleges célja pedig, hogy mindezek fényében naprakész információkkal lássa el a gazdákat és hasznos eszmecserére adjon lehetőséget. Győrffy Balázs felszólalása végén rámutatott arra is, hogy nekünk magyaroknak is hamarosan lehetőségünk lesz az Európai Unió döntéseiről, politikájáról  elmondani a véleményünket az EU-s parlamenti választásokon: – Olyan politikai többségre van szükség Európában, akik a gazdákban a partnert látják, nem valamiféle legyőzendő félretaszítandó társadalmi elemet –  fűzte hozzá.

Az érdeklődő gazdálkodók megtöltötték az Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. nagytermét. 
Fotó: Fehér Gábor / FMH

Közel 70 pályázat a gazdáknak

Mindaz a sajtótájékoztatón is elhangzott, a kiemelt összegű vidékfejlesztési program, idén hatvankilenc pályázati lehetőséget kínál a gazdálkodóknak, hogy forrásokat hívhassanak le és javítsák a körülményeiket, termelékenységüket. Az agrárkamara és a MAGOSZ segíti a gazdákat a közös agrárpolitika (KAP, az Európai Unió mezőgazdasági támogatási rendszerének a neve) változása miatt megnövekedett adminisztrációban. Erről beszélt Varga Imre István, a NAK Fejér vármegyei elnöke, kiemelt céljuk, hogy élhetővé tegyék a gazdák számára a jogszabályi rendszert és a gazdálkodást segítsük.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos alelnöke a megnövekedett jogszabályi tömeget támadta, ami gyökeresen ellentétes az unió korábbi ígérvényeivel, miszerint egyszerűsíteni fogják a jogszabályokat és csökkentik a bürokratikus nyomást az európai gazdák vonatkozásában. Ehelyett néhány ciklus alatt a dokumentáció oldalszáma többszörösére nőt.

A fórumra megtelt az Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. nagyterme, láthatóan a téma fontossága sok gazdát ösztönzött, hogy meghallgassa többek között a NAK elnök információit. Természetesen arra is volt lehetőség, hogy a kérdéseiket is feltegyék a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában