Újabb felvetések

2024.03.02. 11:30

Újabb lakó fogalmazott meg kritikákat a Lakásfenntartó Szövetkezettel szemben

Az elmúlt néhány hétben többször beszámoltunk egy volt lakásszövetkezeti közösségi megbízott és küldöttgyűlési küldött, Farkas Károly álláspontjáról, amelyben a Székesfehérvári 1. számú Lakásfenntartó Szövetkezet kapcsán fogalmazott meg súlyos kritikákat. De úgy tűnik, nem Károly az egyetlen, akinek mondandója akadt.

Déri Brenda

Fotó:  Nagy Norbert / FMH-archív

Cikkeink óta még jó néhány név előkerült, akiknek lenne miről mesélniük – adták tudtunkra –, de nevét jelenleg még csak Káprai Attila vállalta, aki Károlyhoz hasonlón – annyi különbséggel, hogy ő jelenleg is betölti a két tisztséget – szövetkezeti lakástulajdonos, küldöttgyűlési küldött és közösségi megbízott. 

Beszélgetésünk során többször szóba kerültek azok a felvetések is, amelyekről már írtunk, így az ismétlés elkerülése végett azokra térnénk ki, amelyek ’újak’ lehetnek. 

Mint kezdte, úgy érzi a szövetkezet vezetése a legtöbb esetben nem a tagság érdekeit tartja szem előtt, hanem sokkal inkább a sajátjaikat. Ezt támasztja alá az is, hogy az egykor héttagú ellenőrző Felügyelő Bizottságot lecsökkentették egyfősre. Teszik ezt úgy – mondta –, hogy a küldöttgyűléseken a küldöttek többsége rendszerint nem a tagság érdeke szerint szavaz, hanem az alapján, amit a szövetkezet elvár. Jó példa erre az, amikor a Cégbíróság számos alkalommal elmarasztalta a lakásszövetkezetet törvénysértő működésért, többször százezer forint eljárási illeték megfizetésére kötelezve őket. Attila pedig éppen ezért a vezetőség tiszteletdíjának csökkentését javasolta a küldöttgyűlésen, de a küldöttek emelt tiszteletdíjat szavaztak meg nekik. 

– Fontos tudni, hogy sok küldött egyben közösségi megbízott is, akik szintén tiszteletdíjat kapnak, így ezzel könnyű befolyásolni őket. A másik aggályos tény, hogy a kizárási szabályok alapszabályi kiterjesztésével könnyűszerrel kizárhatnak szövetkezeti tagokat a tagságból. Ennek érdekében egy Alapszabály-módosítást is bevezettek, mely leírja, hogy bármelyik tag kizárható, aki a tagokat megillető jogokat visszaélésszerűen gyakorolja. De ez így egyrészt megfoghatatlan, másrészt a lakásszövetkezeti törvény nem ezt írja elő. Ott csak az szerepel, hogy a tagságból az a tag zárható ki, aki nem fizet – részletezte.

Mindezek mellett Káprai Attila arra is kiért: többször előfordult, hogy a lépcsőházban indokoltak lettek volna itt-ott a javítások, de ezek vagy csak többszöri kérésre, hosszú idő után lettek elvégezve vagy abszolút nem. Illetve a szövetkezet a 30 napos válaszadáshoz sem tartja magát minden esetben. Többször előfordult, hogy tájékoztatást kértek valami kapcsán vagy kérdéseket tettek fel a tagok, de választ csak jóval később, a törvényes, 30 napos határidő lejárta után kaptak. 

Végül Káprai Attila arról beszélt, hogy más lépcsőház is felkérte arra, hogy legyen ott is közösségi megbízott, még aláírást is gyűjtöttek, hogy őt szeretnék, de a szövetkezet, annak ellenére, hogy erről elvileg csak az adott lépcsőházban lakók dönthetnek, nem engedélyezte, hogy Attila betöltse a tisztséget. Szintén arra hivatkoznak, hogy szítja az ellenségeskedést a szövetkezet vezetése ellen. Noha Attila véleménye szerint valójában a tényleges problémákra, mulasztásokra igyekszik felhívni a vezetőség figyelmét. 

Természetesen ismét megkerestük a Szövetkezetet is, akik ezúttal sem kívántak tételesen reagálni kérdéseinkre. Válaszukban leírták, hogy amennyiben bármely tagnak az az érzése, hogy törvényes jogait megsértették, szabadon és illeték lerovása nélkül fordulhat bírósághoz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában