Emléktúra ott, ahol harcoltak és meghaltak a katonák

2024.03.24. 17:00

Temetőket, csatatereket jártak be a Vértes79 résztvevői (galéria)

A magyar honvédek és huszárok Fejér vármegyei küzdelmeire emlékezve hajtott végre kegyelettel emlékező túrát szombaton a Fejér Szövetség, az Abai Atilla Király Gimnázium és a Válasz Független Civilek közössége.

Tihanyi Tamás

Megemlékezés Kőhányáspusztán

Fotó: Fejér Szövetség

A második világháború során a Vértesben iszonyú harcot vívtak a magyar és a német katonák a támadó szovjet csapatokkal szemben. A túra résztvevői a hősökre és az áldozatokra emlékezve több fontos helyszínt is meglátogattak, ott voltak a csákberényi dombokon álló emlékműnél, a kápolnapusztai, a kőhányáspusztai, a várgesztesi temetőben, Riedel Károly magányos erdei sírjánál, a vérteskozmai templomnál és temetőnél, majd a kaszapkúti keresztnél. Megemlékeztek Fülöp Attiláról, a bodajki fegyverszakértőről és gyűjtőről, akinek a kutatásai nyomán tudjuk, mi történt 1945. március 16-án Csákberény határában és említést tettek a Fejér Megyei Hírlapban a sokáig szinte teljesen ismeretlen, elhallgatott eseményekről megjelent írásokról is.

Boór Ferenc (jobbra) Riedel Károly erdei sírjánál
Fotó: Fejér Szövetség

– Mindig voltak, és ezúttal is akadtak közöttünk olyan résztvevők, akik korábban még soha nem vettek részt a haditúránkon, holott idén már tizedszerre indultunk útnak – mondta a FEOL-nak a Fejér Szövetség nevében Boór Ferenc. – Csupán egyetlen év maradt ki 2014 óta, de nem a pandémia, hanem az időjárás és az elázott földutak miatt. Talán a legmeghatóbb pillanat az volt, amikor Fórizs József Csákberényben felolvasta egy második világháborús honvéd levelét, szavai után alig tudtunk énekelni. Az idő és a Jóisten kedvezett nekünk, örülünk annak, hogy ezen a márciuson is sikerrel teljesítettük vállalásunkat.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában