Programsorozat

2024.03.22. 18:50

Kezdetét vette a 2024-es Országos Diákparlament ülése

Március 22-én, pénteken kezdetét vette az idei év Országos Diákparlament ülés a céllal, hogy az ország valamennyi megyéjéből érkező küldöttek ismét megoszthassák és megvitathassák észrevételeiket az oktatási szférával kapcsolatban, valamint tájékoztatást kapjanak a múlt évben tett javaslataikról.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A péntektől vasárnapig tartó diákparlamenti programsorozat nyitó ülésén elsőként Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a diákokat és mint elmondta, az idei az ötödik alkalma annak, hogy Székesfehérvár adhat otthont az Országos Diákparlamentnek, így nagy öröm, hogy ez az idei évben sincs másképp. Az alpolgármester köszöntését követően Cser-Palkovics András polgármester is üdvözölte a jelenlévő küldötteket. A városvezető úgy véli, hogy a két napon át tartó tanácskozás remek lehetőség arra, hogy az ország különböző pontjairól érkező diákok felvessék az őket érintő problémákat, kritikákat, kérdéseket és az alapján egy ajánlásokkal teli listát készíthetnek. A listában foglaltakkal kapcsolatban aztán egy évvel később tájékoztatást kapnak arról, hogy felvetéseik közül melyek azok, amelyek a gyakorlatba is beleinvesztálhatók.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta a tavalyi 58 pont közül egyet már biztosan megvalósítottak. A korábbi hagyományok szerint ugyanis a Diákparlament kétévente tart ülést, tavaly azonban az 58 javaslat egyike az volt, hogy évente ülésezzenek, így ennek eleget téve idén is megtartják a tanácskozást és innentől minden évben. A köznevelésért felelős államtitkár a tavalyi ajánlatokat összegezve azt is elárulta, hogy az iskolai terület minden fontosabb szegmensével kapcsolatban kaptak ajánlásokat és igyekeztek azokat az elmúlt egy évben megvizsgálni és dolgozni a megvalósíthatókon.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az ülésen jelen volt a Székesfehérvári Diáktanács korábbi elnöke, jelenlegi küldötte Csüri Bence Ferenc is, akitől megtudtuk, hogy idén mi az a két pont, amely biztos szerepelni fog – ha megszavazzák – a javaslatok között. Ez pedig a heti öt testnevelési óra, valamint a gyermekbántalmazás kérdéskörének megvitatása. 

Az ülések szombaton és vasárnap is folytatódnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában