1848-49

2024.03.15. 07:00

Ők kaptak elismerést Fejérből, nemzeti ünnepünk alkalmából

Megyénk több kiválóságát is kitüntették a nemzeti ünnepünk alkalmából.

Feol.hu

Fotó: Molnár Krisztián/facebook

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét adta át:

a külhoni magyarságért, valamint Martonvásár fejlesztése érdekében végzett elhivatott településvezetői tevékenysége elismeréseként Szabó Tibornak, Martonvásár város polgármesterének, a Határon Túli Magyarok Hivatala volt elnökének

Csák János kulturális és innovációs miniszter állami kitüntetéseket, művészeti díjakat adott át a Pesti Vigadóban:

Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült:

Csurgai Horváth József főlevéltáros, a székesfehérvári Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, a Kodolányi János Egyetem Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszékének főiskolai tanára

Örsi Ferenc ipari formatervező

Vakler Lajos újságíró, a Fehérvár Médiacentrum munkatársa,

Állami kitüntetéseket adott át Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter ugyancsak a Pesti Vigadóban:

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Vármegyei Igazgatósága igazgatója és Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült Farkas Erzsébet, Martonvásár város volt önkormányzati képviselője, a Fejér Vármegyei Önkormányzat Közgyűlés volt tagja.

Sulyok Tamás Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából elismerést ítélt oda:

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át magyarországi német nemzetiségi kultúra megőrzésében vállalt szerepe, valamint Mány község fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Fuchs János, a Fejér Vármegyei Német Területi Nemzetiségi Önkormányzat tagja, a Fejér megyei Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület és a Mányi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Polgári Tagozatát több évtizedes gyógyítómunkája, valamint Bicske és környéke egészségügyi ellátásának újjászervezése érdekében végzett elhivatott munkája elismeréséül Balogh Gyula belgyógyász-kardiológus szakorvosnak, egészségügyi szakmenedzsernek, a Bicskei Egészségügyi Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjének példaértékű hozzáértéssel és szakmai alázattal több évtizede végzett szakmai munkája, valamint vezetői tevékenysége elismeréséül Hagymásy Lászlónak a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészet-nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosának, a Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság elnökének.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt Polgári Tagozatát adományozza a pedagógus hivatás iránti példaadó elkötelezettséggel végzett oktató-nevelő és tehetséggondozó munkája elismeréséül Csabina Hildegardnak a Dunaújvárosi Óvoda Duna-parti Tagóvodája óvodapedagógusának, szaktanácsadó mesterpedagógusnak a fogyatékossággal élő emberek támogatását szolgáló, példaértékű szakmai és közösségi tevékenysége, valamint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása érdekében végzett munkája elismeréséül Hermann-né Nagy Veronikának a Hatpöttyös Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjének; példamutató tehetséggondozó és oktatómunkája, több évtizede végzett önkéntes városvédő és hadisírgondozó tevékenysége elismeréséül Poklosi Péternek, nyugalmazott középiskolai tanárnak, a Székesfehérvári Városszépítő- és Védő Egyesület és a Magyar Hadisírgondozó Szövetség elnökének.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

Pongrácz Zoltán Károly, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének alelnöke, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének korábbi elnöke; Sipos Péter, a Fehér-Ablak Kft. ügyvezető igazgatója.

Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést kapott Busics György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetének nyugalmazott egyetemi docense részére, a székesfehérvári Geoinformatikai Intézet érdekében hosszú időn át végzett, elkötelezett oktatói, vezetői és nevelői munkája, szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként.

Széchenyi-díjat kapott:

Hermann Róbert történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár a nemzetközi történelemtudományt is gazdagító tudományos pályája, több évtizede példaadó szakmai megalapozottsággal és magas színvonalon végzett kutatói és oktatói tevékenysége elismeréseként.

HERMANN Róbert
Fotó: MTI/Kovács Attila

Hermann Róbert történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora 1963. augusztus 24-én született Székesfehérváron.

Az ELTE Bölcsésztudományi Karán szerzett történelem szakos diplomát 1987-ben. 1995-ben a történelemtudományok doktora lett, 1997-ben PhD fokozatot szerzett, 2009-től az MTA doktora.

1987-től dolgozott a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténeti Intézetében, 2001-től az intézet igazgatójaként. 2003-2008 között a a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Bécsi Állandó Hadilevéltári Kirendeltségét vezette, 2011 óta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos parancsnok-helyettese. 2013-2016 között a Károli Gáspár Református Egyetem BTK Történettudományi Intézetének intézetvezető egyetemi tanára, 2016-tól az egyetem Történettudományi Doktori iskolájának vezetője. 2016-tól a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár Dualizmus-kori Kutatócsoportjának vezetője.

A Magyar Történelmi Társulat elnöke, a nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja, a Századok című folyóirat szerkesztőbizottsági tagja, a Hadtörténeti Közlemények szerkesztőbizottsági elnöke.

Főbb kutatási területe a magyar polgári átalakulás, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc története, Görgei Artúr élete és kora. Számos könyv, több mint 250 forrásközlemény és tanulmány szerzője.

Díjai: Március Tizenötödike díj (1997), Zrínyi Díj (2002), a Honvédelemért kitüntető cím I. fokozata (2007), Bezerédj Díj (2009), Budapestért Díj (2011), a Magyar Érdemrend középkeresztje (2012), Szenczi Molnár Albert Díj (2023).

Bernert Zsolt (Bicske) - A magyar kultúra népszerűsítéséért, a természettudományokat a fiatalabb nemzedék felé történő sikeres közvetítéséért végzett példamutató, önzetlen és fáradhatatlan munkája elismeréséül.

Jávor Géza (Bicske) - Endresz György és Magyar Sándor óceánrepülők hőstettének és emlékének az ápolásában végzett példa értékű önzetlen munkája elismeréséül.

Ujj Tamás - A Fejérvíz Zrt. folyamatmenedzsment osztályvezető kollégája Miniszteri Elismerő Oklevél kitüntetésben részesült.

Sztefopulosz Andreász r. hadnagy - Szabó Tamás, Ercsi polgármestere kiváló szakmai munkája elismeréseként Közbiztonságért díjat adományozott a Gárdonyi Rendőrkapitányság Ercsi Rendőrőrs megbízott őrsparancsnokának

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában