Konferencia, sportesemény és csarnokavatás

2024.03.25. 14:00

Kaszap István nevét viseli a Ciszterci Gimnázium sportcsarnoka (galéria)

Ünnepélyes keretek között áldotta meg a névadó születésének 108. évfordulóján a Ciszterci Szent István Gimnázium tornacsarnokát Spányi Antal megyés püspök. A jeles napon ifjúság tematikájú konferenciát és csarnokavató röplabda bajnokságot is tartottak az intézményben.

Héjj Vivien

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Születésének 108. évfordulóján Kaszap István-emléknapot szerveztek a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban. Kaszap István az intézmény egykori diákja és kiváló tornásza volt, mostantól az ő nevét viselheti az intézmény sportcsarnoka. Az ünnepélyes esemény megnyitóján, a Ciszterci Gimnázium gyermekkarának műsora után Orosz Ágoston, az intézmény igazgatója köszöntőjében a tornacsarnok névadójának életútját idézte fel.

– Teljesen átlagos gyermekkorral indult az élete, szerető, keresztény családban nevelkedett, majd jó eredménnyel került be a Ciszterci Gimnáziumba. Kamaszként a teljesítménye romlott, s hitéletét is „elvitte” a kamaszkor, azonban tizedikes korában Szász tanár úrnál ministrált, s ez elindította ezt a gyermeket a hitnek egy olyan útján, ami magával vonzotta azt, hogy az élet többi területén is jobb teljesítményt érjen el. Két évvel az érettségi előtt még közepes bizonyítványa volt, ám akkor úgy döntött, hogy ami teljesítményre képes, azt kihozza magából. Tornászversenyeket nyert, bekerült a cserkészcsapatba, ahol a közösségépítésben vett részt, és végül a hitélete odáig fejlődött, hogy Istent akarta szolgálni, és a jezsuita rendhez csatlakozott. Sajnos fizikai élete nagyon rövid volt, viszont halála után egyre többen kezdték őt becsülni, imádkoztak hozzá, kérték az ő közbenjárását – mondta Orosz Ágoston, aki arra is kitért: Kaszap István életútjának üzenete, hogy próbáljuk meg minden talentumunkból kihozni a maximumot.

 

Az intézmény új, modern sportlétesítményét, a Kaszap István Sportcsarnokot Spányi Antal megyés püspök áldotta meg.

– Azt gondolom, Kaszap István egy szent ember, attól függetlenül, hogy még nem történt meg az ő boldoggá, szentté avatása. Mindazok, akik elérik céljukat, eljutnak az Istenhez, azokat az egyház mindig is szentnek tekintette. Kaszap István biztosan eljutott az égbe, biztosan az Istennél talált örök otthont magának. Őbenne egy olyan fiatalt látok, aki nem hagyta magát a világtól sodortatni. Nem különböző vélemények, hangulatok, nem különböző véleményvezérek által diktált elvek szerint próbálta az életét rendezni, hanem Krisztusra figyelt, Krisztusra hallgatott, és mint az egyház gyermeke élte a maga életét. Ha sikerül a mai embernek ezt megtenni, ha nem engedjük, hogy a világ labdázzon velünk, hogy hangulatok, érzések, mindenféle hamis elvek irányítsanak bennünket, akkor érdemes Kaszap Istvánra tekinteni. Érdemes, mert megtaláljuk önmagunkat, tudjuk a világot építeni, jobbítani – beszélt a megyés püspök arról, mit üzen a mai kor emberének Kaszap István szellemisége.

A program folytatásában a sport kapta az egyik főszerepet: barátságos, csarnokavató röplabda bajnokságot rendeztek, melyen 9-12. évfolyamos tanulókból álló vegyes csapatok vettek részt. Mindeközben az iskola díszterme ifjúság tematikájú konferenciának adott otthont. Az előadásokon szó esett az 1930-as évek nevelési gyakorlatáról, a cserkészet és a sport jelenkori jellemnevelő hatásairól és módszereiről, valamint a modern ifjúságpasztoráció lehetőségeiről és kihívásairól. Az eseményen jelen volt a ciszterci iskolák küldöttségei mellett a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium delegációja is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában