Közutas-Vasutas Szakmai Nap

2024.03.02. 15:00

Az MI a közlekedésben, az útépítésben és fenntartásban is segíthet

Izgalmas témát állítottak a 29. Közutas-Vasutas szakmai nap középpontjába: az egész napos konferencia előadásain a mesterséges intelligencia közlekedésben történő alkalmazási lehetőségeit járták körbe.

Borsányi Bea

A résztvevőkről ezúttal is készült csoportkép

Fotó: Borsányi Bea/ Fejér Megyei Hírlap

- A mesterséges intelligencia a közlekedésben is megjelent, igaz az építési technikák terén még kicsit hátrébb tartunk, mint a járműgyártásban. Ám mivel egy nagyon dinamikusan fejlődő tudományos területről beszélünk, a közutas-vasutas szakma sem maradhat le! Számtalan lehetőség rejlik a mi szakmáinkban is a MI alkalmazására, így pl. a statikus-mérnöki gyakorlatban, ahol a sok „rabszolgamunkát”, a rengeteg időt igénylő műszaki rajzolást remekül ki tudja váltani. Ugyanakkor az üzemeltetés, fenntartás területén is nagy lehetőségeket látunk a mesterséges intelligencia alkalmazásában – mondta el kérdésünkre Molnár István, a KTE Fejér Vármegyei Területi Szervezetének elnöke.

Csáki Tibor az MI alkalmazási lehetőségeiről beszélt a statikus-mérnöki gyakorlatban
Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szakmai napot az előző évekhez hasonlóan a székesfehérvári Jáky József Technikumban tartották, ahol mintegy nyolcvanan jelentek meg és ahol elsőként, a szokásoknak megfelelően, az iskola aulájában Jáky József mellszobránál helyeztek el koszorút. A programok között először a szervezet elnöke tartott beszámolót az elmúlt időszakban a KTE által rendezett eseményekről, a szervezeti változásokról, illetve a korábban átadott kitüntetésekről. Ezt követően kezdődött meg az előadások sora, melyen a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségei mellett a tagság hallhatott többek között a fehérvári jelzőlámpás csomópontok tapasztalatairól, vagy a légifelvételek oktatásban történő alkalmazásáról is. A feszes tempót helyenként játék, illetve vicces bemutató szakította meg, így pl. egy gombafelismerő applikáció humoros tévedéseivel is megismerkedhettek a résztvevők, amelyik minket is egy-egy gombafajtaként azonosít, ha magunkról készített fotót töltünk fel. Az MI hibáit illusztráló előadót pl. óriás pöfetegként azonosította. 

A szakmai nap kora délutánig tartott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában