Zichy Géza, a félkezű zongorista

2024.02.01. 10:00

Rendezvénysorozatot szerveznek Seregélyesen

Január közepére esett egy „elfelejtett ember”, Zichy Géza halálának 100. évfordulója. Ez alkalomból a seregélyesi diákok ellátogattak nyughelyéhez a „Gróftemetőbe”, és koszorút helyeztek el a sírján.

Tihanyi Tamás

Zichy Géza fél kézzel is virtuóz zenei zseni volt, de a vadászatról sem mondott le

Fotó: Magyar nemzeti Digitális Archívum

Félkezű zongoristaként ismerte meg a világ, mert sorsát egy véletlen egészen megváltoztatta. „A zene és a vadászat lett életem legnagyobb szenvedélye”, írta egy helyen visszaemlékezve. Tizenhat éves korában történt meg a baj, amikor egy seregélyesi vadászbaleset következtében elveszítette egyik karját. A vadászat helyszínére érve ugyanis leugrott a bakról, és a mozgó kocsi hátsó ülésén lévő, csőre töltött sörétes puskája után nyúlt, amely valahogy beakadt, elsült, és szétroncsolta a jobb felkarját. 


Ennek ellenére Liszt Ferenccel, atyai jóbarátjával nagy sikerrel koncertezett együtt Európa fővárosaiban. Negyvenhárom éven keresztül a Nemzeti Zenede elnöki tisztét látta el, volt a Nemzeti Színház és a Magyar Királyi Operaház intendánsa is. Huszonegy esztendőn át a Magyar Királyi Operaház zeneszerző-vendégkarnagyi pozícióját töltötte be, 1876-ban a Petőfi Társaság, 1878-ban a Kisfaludy Társaság, 1911-ben pedig a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjának választották. A Nagy Háború idején, 1914-18 között rendszeresen látogatta a hadikórházakat és próbált példát mutatni, erőt adni a kezüket lábukat elveszített, amputált bakáknak.

A seregélyesi diákok az „elfelejtett ember” sírjánál koszorúztak
Fotó: Seregélyesi Baptista Általános Iskola

Sajtos József, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola igazgatója a FEOL-nak elmondta: remélik, hogy ahogyan telik a 2024-es esztendő, egyre gyakrabban sikerül róla hallani, hiszen a Zichy-család, az iskola és az önkormányzat rendezvénysorozatot tervez Zichy Géza tiszteletére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában