HR Fest

2024.02.01. 14:00

Mint Székesfehérvár címerén, éppúgy a valóságban: a város kapuja minden ideérkező előtt nyitva áll

A régió gazdasági fejlődéséről beszélgetett Cser-Palkovics András, polgármester és Berta Péter, a WHC vezérigazgatója a HR Fest székesfehérvári állomásán február 1-jén.

Déri Brenda

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A városvezető és a vezérigazgató A régió gazdasági fejlődése című beszélgetését hallgathatták meg a résztvevők február 1-jén, délelőtt a Mercure Hotel Magyar Királyban. A beszélgetés során Székesfehérvár gazdasági helyzetéről és gazdasági kihívásairól esett szó nagyrészt, de emellett a jövőbeni tervekre és a fejlődésre szoruló szektorokra is kitértek. 

Székesfehérvár kapcsán az egyik fő ágazat, az ipar kapcsán Cser-Palkovics András az előnyök és az ipar kedvező hozadékain túl arról is beszélt, hogy hogyan terheli ez a közvetlen környezetet, valamint milyen közlekedési nehézségei adódhatnak a városlakóknak emiatt. 

A lakásépítési helyzetet érintően felmerültek a magas ingatlanárak, amelyek ugyan a tulajdonosoknak jók, de a fiataloknak már kevésbé és a cégeknek sem, hiszen nehezen tudnak olyan ajánlatot tenni a dolgozónak, amely kielégítené az igényeiket, akárcsak a lakhatásnál maradva. 

– Nagyon fontos a jó munkahely és a jó egzisztencia, de ezt a fiatalok a mai világban már nagyon sok helyen el tudják érni, mert sokkal rugalmasabbak, mint például a mi generációnk. Azt, hogy ezek a fiatalok hol fognak élni több tényező határozza meg. Egyrészt az, hogy milyen a környezet, ami körül veszi őket, aztán a munkahely, de az is ide tartozik, hogy mit tudnak csinálni szabadidejükben, milyen szolgáltatások vannak, el tudnak-e menni egy jó étterembe vagy kávézóba. Ha ezekben tudunk fejlődni, akkor lesz a városunk versenyképes – részletezte a polgármester.

Berta Péter kérdésére, hogy miket szeretne a jövőben még megvalósítani, illetve miken szeretne változtatni,  Cser-Palkovics András a következőket említette: szeretné, ha a közlekedés környezeti hatásain javítani tudnának, fejleszteni a közösségi közlekedést, növelni a zöldterületeket, további intézményeket felújítani és folytatni az energetikai korszerűsítéseket. 

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Végül a beszélgetés végére hagyták azt a témát, amely talán a legtöbbeket érdekelte a város kapcsán. A munkaerőpiaci helyzetet, ide érve a külföldi munkavállalókat. A polgármester leszögezte, az ukrán vendégmunkások zöme nem a háborúval és a meneküléssel került Székesfehérvárra, hanem már jóval azelőtt is a megyeszékhelyen dolgoztak, számuk azért növekedhetett meg az utóbbi időszakban, mert a háború miatt további családtagok, rokonok és barátok érkeztek hozzájuk, akik szintén Székesfehérvárt választották lak- és munkahelyükül. A fülöp-szigeteki munkavállalókra áttérve, ők valóban a közelmúltban érkeztek és a polgármester nem vitatja, ideérkezésük számos társadalmi kérdést felvethet, de ahogy Székesfehérvár címerén is áll: a város kapuja minden ideérkező előtt nyitva áll. 

A közel félórás beszélgetést a nap folyamán további előadások, beszélgetések követik. Érintik többek között a munkahelyi egészségmegőrzést, a 2024-es béremeléseket, juttatásokat és a HR világot is. 


 


 


 


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában