Tájékoztatás

2024.02.01. 12:00

Mekkora pótdíjra számíthat az, aki lejárt autópálya matricával hajt fel a díjköteles útszakaszra?

A mai nappal kezdetét vette az új útdíjszámítási időszak. Február 1-től már csak a 2024-es évre megváltott autópálya matricák érvényesek. De lássuk mekkora összegre számíthat az, aki lejárt matricával hajt fel a pályára.

Déri Brenda

Fotó: FMH illusztráció

Január 31-én, éjfélkor lejárt a 2023-as évre megváltott autópálya matricák érvényessége, így ma már csak azoknak hajthatnak fel pótdíj fizetése nélkül az autópályákra, akik kiváltották az idei évre szólókat. De mennyi az annyi? Mennyire jár pórul az, aki lejárt matricával vagy épp matrica nélkül hajtott fel a fizetős útszakaszra?

A hivatalos honlap szerint a jogosulatlan úthasználat miatt a tulajdonosnak vagy üzembentartónak a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetnie. Ez D1, D2 és U kategóriába esőknek 60 napon belüli fizetés estén 21 830 forintot jelent, 60 napon túli fizetéskor pedig 87 270 forint pótdíjat. B2 esetén 60 napon belül ez az összeg 98 160 forint, míg 60 napon túl 392 610 forint. 

A pótdíj megfizetésétől csak az mentesítheti az autópályára felhajtót, ha a felhajtástól számítva maximum 60 percen belül megvásárolja az úthasználati jogosultságot. Illetve a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak az éves országos matrica megvásárlásával – hívja fel a lehetőségre a figyelmet az autopalyamatrica.hu


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában