Gasztronómia és hagyomány

2024.02.17. 19:30

IV. Abai Disznótor: A kolbász, a hurka és a pörkölt örömünnepe (galéria)

Abán ismét a hagyományos disznótor, ezen belül is a kolbász, hurka és a pörkölt került a középpontba. Egy nap, amikor a helyi lakosok és a látogatók egyaránt megkóstolhatták a hagyományos ízeket, és részt vehettek egy különleges közösségi eseményen.

Hajdú Marianna

Nánási József és Drusza György az abai disznótor oszlopos tagjai, akik minden éveben lelkesen készítik a város disznótorosát. Elmondásuk szerint, egy mammutot is könnyűszerrel feldolgoznának

Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

A hagyományok és az ízek ünnepét rendezték immár negyedik alkalommal Abán szombaton, ahol a kolbász, a hurka és a csülökpörkölt állt a fókuszban. 

Bárki megkóstolhatta ezeket a hagyományos ínyencségeket disznótoros fesztiválon, csupán egy támogatói jegyet kellett váltania egy jelképes összegért. 

Nánási József és Drusza György, a rendezvény lelkes szervezői, már pénteken délután megkezdték az előkészületeket, biztosítva, hogy szombaton minden készen álljon az ízek iránt érdeklődők számára.

A reggeli órákban kilenc csapat látott neki a kolbászhús fűszerezésének és bélbetöltésének, melyet mindenki a saját, jól bevált, mondhatni “tuti” receptje alapján tett még különlegesebbé. 

Némelyik csapat nem állt meg a hagyományos kolbász formánál; a kakastarélyra vágott szalonnazsíron sütött fasírtokkal is bővítették a kínálatot, így gazdagítva, a már amúgy is ínycsiklandozó választékot.

A rendezvényen nem csupán a felnőttek, hanem a gyerekek számára is számtalan program kínálkozott. A közösségi ház belső termében kialakított játszóházban kézművessarokkal és csillámtetoválással várták a legkisebbeket, akik a játszószőnyegen kuporodva mesefilmeket is nézhettek.

Az ebédidőben Lagzi Laci mulatós dallamai töltötték meg a levegőt, míg a csapatok mellett állva, a látogatók élvezhették a különféle kolbászokat és hurkákat vagy merülhettek el a csülökpörkölt ízletes világában. Az ebédet követően az eredményhirdetés hozta el a nap legizgalmasabb pillanatát, ahol a "Vastagbelesek", a "Kajtor-Völgye HE" csapata és a "Minden lében 4 kanál" csapata állhatott a képzeletbeli dobogóra.

Az IV. Abai Disznótor nem csupán az ízek és a hagyományok ünnepe volt, hanem egy olyan közösségi esemény is. 

A résztvevők a gasztronómiai élmény mellett egy remek ügyet is támogathattak, hiszen a megváltott jegyek bevétele idén is közösségi ügyet szolgál. A Kossuth utcában megépült buszvárókba kerülnek majd padok a befolyt összegből.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában