Szentelt gyertya és macitánc

2024.02.02. 17:00

Gyertyaszentelőt tartottak, de a macit is csalogatták a barlangjából Fehérvárcsurgón (galéria, videó)

Február másodikán szentelt gyertya égett az Eszterlánc Óvoda folyosóján, ahol plüssmackók tömegei élvezték az énekeket és azt, hogy egy napig csak ők vannak a figyelem középpontjában. A gyertyaszentelő napját sokat gyakorolt ünnepi műsorral és persze sok macis játékkal ünnepelték az oviban.

Palocsai Jenő

Gyertyaszentelő napján az óvoda, vagyis a Bocsoda minden gyermeke és nevelője medvének öltözött

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Mackóversenyt hirdetett a fehérvárcsurgói Eszterlánc Óvoda, így számtalan plüss kedvenc került az intézmény folyosójára. A legnagyobb ülhetett az ott kiállított versenyzongorához, de a többinek sem volt rossz sora a tematikus kiállításon, hiszen a foltos-pöttyös pandák például igazi bambuszgallyak között múlatták az időt.

–Intézményünkben kiemelt figyelmet fordítunk a néphagyományok, népszokások ünnepköreinek megismertetésére. A február második napja, a Gyertyaszentelő is egy ilyen ünnep, és egyben a jóslatok napja is, hiszen ezen a napon derül ki, hogy milyen lesz az időjárás az előttünk álló negyven napban. Ha a medve visszabújik, megijedve az árnyékától, akkor folytatódik a tél. Mi a gyerekekkel elkészítettük a macibarlangokat, így hát mindenki egyesével segíthet a macinak a nagy dilemmában: Kibújás, vagy bebújás–mondta Wágner Tiborné, tagintézmény-vezető.

Volt az átmenetileg Bocsoda névre keresztelt oviban sötét barlang, ahonnan a gyerekek a gyertya pislákoló fényének segítségével  keresték a kiutat, de volt olyan barlang is, ahová kifejezetten az ügyes, mozogni vágyó macikat várták, és persze a szabályjátékokkal, versenyfeladatokkal teli barlang sem maradhatott el.

A medve nem csak időjósként jelent meg az Eszterlánc Óvodában, hanem úgy is, mint a farangi alakoskodás egyik hagyományos eleme is. A gazda és a láncra vert, megszelídített medve megtanította a gyerekeket táncolni.

–Az ünnepkör részeként megkóstoltuk a medve kedvenc csemegéjét, a mézet is, aminek sorsa szintén ezen a napon dől el. A hagyomány szerint minél több szentelt gyertya lángja lobban fel ezen a napon, annál jobban fognak mézelni a méhek–hívta fel a megjelentek figyelmét az óvodavezető.

Az ünnepnapot egy kiváló ebéddel zárták a Katica, Süni és Napocska csoport vidám tagjai és persze az óvó nénik és dadusok. A desszert mi is lehetett volna más ezen a napon, mint egy csokival töltött, maci formájú sütemény.

A gyerekek ünnepségéről készült videónkat IDE KATTINTVA tekinthetik meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában