Arcanum

2024.02.17. 13:00

Fejér évfordulós emlékei

Déri Brenda

Kettős aranylakodalom

50 évvel ezelőtti hírlapunk hasábjain számoltunk be arról az egy napon tartott két aranylakodalomról, melyet Adonyban tartottak. Az aranylakodalom annyit tesz, mint 50 év házasság, 50 év valaki mellett. Ha valamit, ezt bizonyára érdemes megünnepelni, de mekkora arra az esély, hogy nem csak a házaspár, de a feleség testvére is akkor ünnepelte a saját házasságának 50. évét, méghozzá ugyanazon a településen? 

„Paulusz Nándor és felesége ötven évvel ezelőtt esküdtek hűséget egymásnak, s a félévszázados évfordulón megrendezett aranylakodalomra hivatalos volt Paulusz néni testvére, Lang József és felesége Mitter Teréz is. Ők ugyanazon a napon tartották esküvőjüket, mint a Paulusz házaspár. Az ezüstlakodalmukat is együtt tartották huszonöt évvel ezelőtt” – írtuk.
 

Megfázás elleni praktikák 84-ből

84-es lapszámunkban a téli meghűlésről és annak kivédéséről írtunk. Ma már való igaz, hogy könnyebb a gyógyszerekhez nyúlni, de talán éppúgy érvényesek és hasznosak lehetnek az akkor megfogalmazott praktikák, tanácsok, melyek így szóltak:

– A felmelegítés 18—30 °C fürdővel fokozatosan történjék. A vizes oldatos például kamillateás borogatások a bőrkolloidokat duzzasztják, a bőr váladékait felszívják, csökkentik a gyulladással járó feszülést és fájdalmat. A fürdővizes kezelés után igen hasznos lehet a gyógyszertárakban vény nélkül is kapható fagykenőcsök használata. A cipőket lucskos, nedves időben célszerű naponta váltogatni, hogy a láb bőre által leadott vízpárától megnedvesedett felsőrész megszikkadhasson. Ruházatunkat úgy kell megválasztanunk, hogy az szövésmódban és színben, valamint vastagságban mindig a külső hőmérsékletnek megfelelő legyen, hidegebb időben minél jobb hőtárolást biztosítson. Télen vastag, nagy pórusvolumenű, bolyhos, sötétebb színű szövetruha és többrétegű öltözködés a megfelelő. Célszerű öltözködéssel, vitamindús táplálkozással az időjárás okozta betegségek ellensúlyozhatók. Az így szervezett túrák és kirándulások egészségünk javát szolgálják –.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában