Városi metszés

2024.02.06. 10:40

Egységes növénykép Székesfehérváron: a szakemberek megkezdték a munkálatokat

A Városgondnokság parkfenntartó szakemberei megkezdték a bokrok, fák metszését Fehérvár közterületein. A metszés célja, hogy a közterületeken lévő növények egységes képet adjanak majd tavasszal és nyáron.

Déri Brenda

Fotó: Pexels

Habár drasztikusnak tűnhet a beavatkozás, de nem az, sőt épp ellenkezőleg, a cserjéknél az elöregedett részek levágásával arra késztetik a növényt, hogy új hajtást hozzon meghosszabbítva ezzel élettartamukat is. Május végén, július elején pedig már látható is a beavatkozás pozitív hozadéka. 

Mint az ÖKK is írja a parkfenntartó kertészek arra törekednek, hogy a nyesedéktől a munka végén mihamarabb megtisztítsák a területet, de van, amikor csak másnap tudják elszállítani a növényi hulladékot. A mulccsal pedig, amit a fák gallyazásából visszamaradt nyesedékből készítenek az ágyásokat szokták feltölteni. De a cserjék, sövények tövét is megtisztítják, hogy szép, egységes képet mutasson a terület amikor kizöldülnek a növények.

A Városgondnokság további feladatai között van az utómetszés is, amelyet a frissen ültetett, úgynevezett támasztókarós fáknál kell elvégezniük. Esetükben a fa koronáját hozzá kell igazítani a még kisebb gyökérzethez, hogy az arányok megfelelőek legyenek. A forró nyarak miatt is szükség van erre, hogy a fiatal csemeték könnyebben átvészeljék majd azt az időszakot, ugyanis, ha kicsi a gyökér és a nagy a korona, akkor sokkal több vizet párologtat a fa, mint amennyit fel tud venni.

Székesfehérváron jelenleg mintegy 83 ezer négyzetméteren találhatók cserjék, valamint több mint 26 ezer négyzetméteren van sövény a városban – tájékoztat az ÖKK. 



 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában