Emléknap

2024.02.10. 07:00

A sebek még nem gyógyultak be - megemlékezés a pusztavámi Kitelepítési Emlékműnél

A pusztavámi németek elhurcolásának emlékére, február 9-én, a Kitelepítési Emlékműnél koszorúzással egybekötött emléknapot szervezett a Pusztavámi Német Nemzetiségi Önkormányzat, Gerlinger Tibor elnök vezetésével. Ünnepi beszédet mondott Csordás Mihály polgármester. A történelmi egyházak képviseletében imádságban emlékezett meg: Ribárszki Ákos evangélikus lelkész, Ambrózy Tamás romai katolikus plébános, Veress Péter református lelkipásztor. Közreműködött a Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar, Staudt István karnagy vezetésével.

Nédó Géza

A németek kitelepítésére emlékezve, a pusztavámi emlékműnél koszorúzott a képviselő-testület néhány tagja: Balról jobbra: Varga Ferenc képviselő, Pusztavámi Kálmánné képviselő és Csordás Mihály polgármester

Fotó: Nédó Géza

2012-ben emléktáblát avattunk a kitelepítettek, az elűzöttek emlékére, amely itt előttünk egy kiformált kőtömbön látható. 2012. óta minden év februárjában eljövünk ide, hogy emlékezzünk azokra, akiket elűztek otthonukból. Ma is eljöttünk ide a Falumúzeum elé, ide, a kitelepítettek, és a kitelepítés emlékére állított mementóhoz, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk – kezdte beszédét Csordás Mihály, Pusztavám polgármestere, majd így folytatta: – Eljöttünk, hogy fejet hajtsunk a szenvedők előtt, számot vessünk a magyarországi németséget ért bánásmóddal, jelezve a jelen és az utánunk következő koroknak: emberek, népcsoportok faji, vallási alapon való megbélyegzése, kitaszítása, elűzése soha többé ne ismétlődhessen meg.

A mai napon történelmünk egyik drámai szakaszával őszintén kell szembenézni. A kitelepítést egy 1945 végi kormányrendelet írta elő. Pusztavámot és a környező településen élőket ugyan elkerülte a kitelepítés első szakasza, de a kormányrendeletet követően – közel két esztendő után, – a Fejér megyéből a németek kitelepítését a szlovákiai magyarok erőszakos betelepítése, a csehszlovák kormány 1946-os magyar-csehszlovák lakosságcsere-egyezménye vetette fel.

1948. februárjától áprilisig közepéig tartott ez a borzalom. Pusztavámról 154 családot, 611 embert, Mórról 436 családot 1349 embert telepítettek ki.

Említhetem akár Bakonykúti, Gúttamási, Balinka és Isztimér településeken élőket is. Fejér megyéből – levéltári adatok szerint – 10 628 német lakost telepítettek ki.

76 év telt el azóta. Történelmi léptékben nem nagy idő, emberélethez mérten azonban nagy idő. A sebek még nem gyógyultak be és még hosszú ideig nem gyógyulnak be.

Fotó: Nédó Géza

A magyarországi németség és a pusztavámi németség megmutatta, hogy bár soha nem felejti ezt a tragikus eseményt, nem a múltból táplálkozik, hanem a jelent segíti és a jövőt építi. A német nemzetiségi önkormányzat tevékenysége, testvértelepüléseink kapcsolata, a német nemzetiségi általános iskola, óvoda, a német nemzetiségi tánccsoport, a fúvószenekar, az énekkar, de még a Kvircedli fesztivál is, a jelent és a jövőt jelenti közösségünk életében.

Üzen nekünk a múlt. Üzeni, hogy e hazában, Magyarországon és ezen a csodaszép településen, Pusztavámon, békében, egymást segítve éljünk és élünk. Bármely nemzetiséghez, bármely felekezethez tartozunk. Pusztavámon vállaljuk, erősítjük egymást. Pusztavámot az összetartozás, a hagyományok őrzése, lakóinak szorgalma, a múlt tisztelete jellemzi.

Pusztavám lakói együtt emlékeznek. Pusztavám lakóit nem gyengíti az emlékezés, hanem erősíti. Nekünk – akik e borzalmat nem éltük át –, a jelen és a jövő nemzedékének dolgunk és kötelességünk van. Mindenekelőtt az, hogy mindenkinek egyet kell érteni abban, hogy - se egyént, se népet, népcsoportot – ne űzhessenek el soha többé a szülőföldjükről sem ma, sem a jövőben.

Ez a tragédia soha többé ne ismétlődhessen meg!

Emlékezzünk és emlékeztessünk!

Csordás Mihály polgármester beszéde után, koszorúzásra került sor a kitelepítési emlékkőnél. A tisztelet virágait az önkormányzat, a helyi álltalános iskola, a történelmi egyházak, a helyi német önkormányzat és a civil szervezetek képviselői helyezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában