Környezetvédelem

2024.02.06. 17:00

A ramsari egyezmény évfordulóján: a Dinnyési-fertő is érintett

Ötvenhárom évvel ezelőtt írták alá a ramsari egyezményt, melynek célja a vizes élőhelyek megóvása. E területek része ma már a Dinnyési-fertő is.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Ötvenhárom évvel ezelőtt írták alá a ramsari egyezményt, melynek célja a vizes élőhelyek megóvása. E területek része ma már a Dinnyési-fertő is.

Néhány nappal ezelőtt volt 53 éve, hogy 1971. február 2-án az iráni Ramsar városában aláírták a vizes élőhelyek megóvásáról szóló nemzetközi megállapodást – hívta fel a figyelmet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága. Az egyezményhez mostanra - több mint 1200 vizes élőhellyel, melyek összesen több mint 185 millió hektáron terülnek el - 171 ország csatlakozott.  Magyarország 1979-es csatlakozásával számos tó, mocsaras, lápos terület, holtág, folyószakasz és egyéb vizes élőhely vált ramsari területté – köztük a Dinnyési-fertő is.

A Velencei-tó szomszédságában található fokozottan védett természetvédelmi terület nemzetközi szinten is kiemelkedő jelentőséggel bír, mégpedig azért, mert jelentős vízimadár populációk választották otthonul ezt a gyönyörű, elszigetelt, lápos területet. Fejér vármegyében ez az egyetlen ramsari terület, ahová rendszeresen szervez vezetett túrákat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában