Frissen Fejérből

2021.11.17. 18:00

Dinnyés: nincs víz, lesz víz – Pályázatból újítják meg a fokozottan védett természetvédelmi területet

A Dinnyési-fertő a Velencei-tó gazdag élővilágú szomszédja, fokozottan védett természetvédelmi terület. Bő 100 hektáros vizű tava most gyakorlatilag alig létezik – ám ennek semmi köze nincs a Velencei-tó vízcsökkenéséhez. Ezt a természetvédelmi szakemberek csapolták le augusztusban egy jelentős fejlesztés miatt. A fertő vizének visszapótlása múlt héten megkezdődött, hogy a vermelő fajok ne szenvedjenek kárt.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Négy, természetvédelmi szem- pontból országosan kiemelt vizes élőhely fejlesztésére kapott 530 millió forintos uniós támogatást a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága: a Velencei-tavi madár­rezervátum természetvédelmi terület, a Dinnyési-fertő természetvédelmi terület, a Sárréti Tájvédelmi Körzet és a Sárvíz-völgye Táj­védelmi Körzet megújítását rendezheti ebből. A Dinnyési-fertő területén – amely a Velencei-tó közvetlen szomszédságában található, ám lényegesen kisebb figyelmet kapott, még a környékbeliek részéről is – ez jelentős változásokat jelent.

A Dinnyési-fertő tanösvényének részét képezi az a gyalogoshíd, melyet nemrégiben újítottak meg
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A természetvédelmi területen bő 100 hektáros, a vízimadarakat és a bemutatásukat egyaránt szolgáló tó található, melynek vizét nyár végén leeresztették a megújítási munkálatok miatt. Stratégiai szempontból fontos volt, hogy mely időszakban történik a leeresztés: erre ugyanis a madarak költési időszakának végén, viszont még a hüllők és kétéltűek vermelését megelőző időszakban kellett sort keríteni. Ez alatt az idő alatt a tó vízellátásnak javítását célzó fejlesztések történtek, s többek között két költőszigetet alakítottak ki a meder területén. A természetvédelmi szakemberek reményei szerint ezek a szigetek a jövőben különböző madárfajok – mint a gólyatöcs, gulipán, lilikek, sirályfélék, csérfélék – biztonságos pihenőhelyei lesznek majd. Hasznuk akkor válik igazán láthatóvá, amikor a víz visszapótlása megtörténik. Ez a múlt héten megkezdődött – lassan engedik vissza a vizet a területre.

Az új pallósor a nádas mellett a szakemberek számára épült, a madárgyűrűzést szolgálja
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A bemutatás lehetőségei a térségben nem csak a Dinnyési-fertőn bővültek: ez év elején elkészült a Császár-csatorna torkolati szakaszánál található Velencei-tavi madárrezervátum kilátója, amely előtte egy évig le volt zárva, annyira leromlott állapotban volt már. A Dinnyési-fertő szélén álló, 2016-ban leégett kilátó megújítására is sor került, továbbá felújították a nádasokhoz vezető, a tanösvény részét képező gyalogoshidat, és építettek egy pallósort is. Ez utóbbi nem a turisták, hanem a természetvédelmi szakemberek számára épült, ugyanis ez a madárgyűrűzés folyamatát szolgálja. Ezért látható az, hogy a pallósor egyik oldalán van korlát, a másikon nincs – így ugyanis a nádas közelében felállítható madárfogó hálót tudják használni a szakemberek, és a befogott madarakat a közeli biztonságos gyűrűzőkunyhóba viszik. A fejlesztés részeként épültek továbbá bukógátak és vízszintszabályozó zsilipek is.

A természetvédelmi terület megújítása hosszadalmas és lassú folyamat, amely a tervek szerint – figyelembe véve az időjárási körülmények alakulását is – 2022–23 között fejeződhet be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában