Nem lehet átkerekezni

2024.02.21. 19:00

A főúton haladó járműveknek van elsőbbsége a kerékpárosokkal szemben

Meg kell adnia az elsőbbséget a kerékpárosnak az átvezetési szakasznál a főúton haladó járműveknek és csak aztán haladhatnak át a kétkerekűek a sárga szaggatott vonallal védett sávon.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Egyre több a kerékpárút, így egyre több helyen keresztezik a fő, illetve főbb utakat. Ilyen szakaszokhoz érve sokan elbizonytalanodnak a volán mögött, amikor a figyelemfelkeltő sárgán villogó lámpával védett kerékpárút átvezetési szakaszhoz érnek. Nem ritkán hirtelen fékeznek is, ha látják az átkelni készülő kerékpárost az út szélén, ám ez komoly veszélyhelyzeteket, utoléréses baleseteket is szülhet.

Megkérdeztük a szakembert, hogy például a 81-es főúton áthaladó Mór-Bodajk kerékpárút esetében a sárga szaggatott vonallal kialakított korridor és a veszélyre figyelmeztető sárga villogó a bringások elsőbbségét jelenti-e, vagyis meg kell-e állnia a járműveknek, ha valaki az út szélén áll a biciklijével, egyértelműen jelezve átkelési szándékát?

–A 81-es főútvonalat átszelő kerékpárút esetén, a főútvonalon közlekedőnek van elsőbbsége a kerékpárúton haladóval szemben. A kerékpárúton haladónak elsőbbségadás kötelező táblája van, neki minden esetben elsőbbséget kell adnia a főúton haladó járműnek. Ha esetlegesen a járművezető előzékenységéből adódóan megáll, és átengedi a kerékpárost, akkor természetesen áthaladhat. De alapesetben a kerékpárosnak meg kell várnia, míg mindenki elmegy, és csak ezt követően mehet át az úton–mondta Makk Gyula, gépjárművezető-szakoktató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában