A 80 éve Zámolyon dúlt harcok emlékére

2024.01.16. 13:00

Tárlatvezetéssel és előadásokkal várják a történelemkedvelőket szombaton

Jövő év márciusig tart az a tárlatvezetésekből és előadásokból álló rendezvénysorozat, amely a zámolyi Magtárban indul útjára január 20-án szombaton.

Borsányi Bea

A Magtárban minden megfogható, valóban tapintható a történelem!

Fotó: FMH Archív (Nagy Norbert)

A lassan két évtizede nyílt hadtörténeti tárlat elsősorban a Zámolyról és környékéről származó második világháborús tárgyi emlékeket mutatja be az érdeklődőknek. Itt tartják szombaton az idei év nyitórendezvényét, amely 10 órakor ingyenes tárlatvezetéssel kezdődik, majd 12 órától a Pedró étteremben előadásokkal folytatódik. A program ezen része már fizetős – a résztvevők ebédet is kapnak - és előzetes regisztrációhoz kötött. Ezt megtehetik a Magtár - Hadtörténeti Tárlat Granary - Military History Exhibition nevű közösségi oldalon. 

A délután folyamán három előadásra kerül sor. A több mint 20 éve Magyarországon élő Andrej Ogoljuk, történész a Zámoly környéki szovjet hadisírokról, Weimper Zoltán, hadisírkutató pedig az 1945. március 16-17-én a településen és környékén folyt harcokról mesél a hallgatóságnak, míg a zámolyi kötődésű Váczi Márk, helytörténész egy Zámolyi ember emlékei címmel tart előadást. 

Ahogy azt Weimper Zoltán, a kiállítás létrehozója és működtetője elmondta, a sorozat apropóját az adta, hogy 80 évvel ezelőtt zajlottak a II. világháború Zámolyt is érintő csatái, amelyeknek a katonai mellett rengeteg civil áldozata is volt. Nekik is emléket állít a 2025 március közepéig tervezett eseménysorozat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában