"Gyalázatos" névvel a Google térképén az adótorony

2024.01.29. 15:00

A Fejér vármegyei település a digitális csatatéren

Egy váratlan fordulattal az építési munkálatokat követően: a nádasdladányi adótorony egy váratlan online megmozdulás középpontjába került.

Hajdú Marianna

Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

A nádasdladányi adótorony története olyan, mint egy modern kori dráma: egy építési projekt, amely hosszú évek óta húzódik, és amely most egy újabb fordulatot vett. Nem elég, hogy a projekt körül már eleve voltak ellentétek, a helyzet most új szintre emelkedett, amikor az adótorony "Gyalázatos" jelzővel került fel a Google térképére, mint helyi látványosság.

A nádasdladányi adótorony építésének hosszú előzményei után, amelyek éveken át húzódtak, a karácsony előtti napokban végre elkészült a tartószerkezet. A projektnek nem csupán egy építési fázisa zárult le, hanem egy új, váratlan fejleménnyel folytatódott: az ellenzők egy csoportja úgy döntött, hogy sajátos módon fejezi ki nemtetszését.

A Google térképen "Nádasdladányi Gyalázatos Adótorony" néven regisztrálták a kivitelezés alatt álló beruházást, amit a helyiek többsége nem vett humoros próbálkozásnak, ellenkezőleg. Ez a lépés komoly kérdéseket vet fel a digitális tér ellenőrzésével és a helyi közösségek védelmével kapcsolatban. 
Varga Tünde, Nádasdladány polgármestere is nyilatkozott a feol.hu-nak az ügyben, hangsúlyozva, milyen felháborító, hogy az ellenőrzés hiányában bárki bántó és obszcén megnevezésekkel regisztrálhat más tulajdonában lévő ingatlanokat, épületeket a térképen. De itt nem állt meg a történet, a közösségi hálón külön csoport is létrejött ugyanezzel a névvel.

A település vezetése, miután értesült a bejegyzésről, természetesen lépéseket tett a probléma orvoslására. Levelet írtak az online felületek üzemeltetőinek, remélve, hogy hamarosan sikerül elérni a nem kívánatos bejegyzés eltávolítását.
A nádasdladányi adótorony körüli események rávilágítanak arra, hogy a online térben történő cselekedeteink, milyen mértékben befolyásolhatják a közösségek és a körülöttünk élő emberek életét. Az ügy remélhetőleg nem csak a probléma gyors megoldását, hanem szélesebb párbeszédet is előidéz majd a digitális tér felelősségteljes használatáról. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában