Segítenek, szolgáltatnak a Csillagpontban

2024.01.25. 07:00

Mosoda, fürdő is működik a többcélú mányi közösségi házban

Hat éve kezdték el a Mátyás telepen a Csillagpont közösségi ház kialakítását, s a szociális bérlakások építését. Több sikeres pályázat adta ki az összeget, a települési és benne a roma önkormányzat összefogásával.

Zsohár Melinda

Fotó: Gál Martin

Senki nem akar érzékenységet sérteni, igyekszik mindenki óvatosan fogalmazni a roma lakossággal kapcsolatban mindenütt. Mányon elég az őszinte szó, állítják az érintettek, talán ezért is eredményesek számos területen. Varga Mihály polgármester időközi választáson nyert alig két éve, de előtte kilenc esztendeig volt képviselő, ismeri és szereti szülőfaluját, negyvenéves múlt, szerencsés korosztály. Még fiatal és dinamikus, de már a megfontoltságnak sincs híján. És írói vénával megáldott helyi vezetőként élményszerű, szinte irodalmi stílusú bejegyzésekben számol be az önkormányzat tevékenységéről. Sokakkkal együtt járt óvodába, iskolába, az ünnepségeken mindig szívhez szóló és csöppet sem unalmas beszédeket tart. Ha dicsérik polgármesterként, sosem mulasztja el hozzátenni, hogy a testülete, s a lakosság nélkül nem jutna előre.

Fotó: Gál Martin

Különleges és egyedi pályázatsorozat eredményeként épült meg a Mátyás telepen a Csillagpont közösségi ház, valamint öt szociális bérlakás. Itt van az a bizonyos érzékenység… Mányon ősidőktől a falu ezen részén élnek tradicionálisan a romák, a cigányság. Tény, negyven-ötven éve még kicsi, sáros házikók álltak a kicsiny telkeken, ne szépítsük, nagy volt a szegénység. De háborúságban nem éltek akkor sem magyarokkal, svábokkal - ma már ez a külünbségtétel sem releváns. A mátyástelepi romák közül sokan nem költöztek el, akkor sem, ha tehették volna, hanem ott építettek nagyobb és korszerű házakat. Szobrot emeltek a mányi cigányzenészeknek, autók kerülgetik egymást a szűk utcákon, ez területi adottság az ófalusi részen. Persze van még bőven tenni- és szépíteni való, ez nem megy olyan gyorsan sehol.

Fotó: Gál Martin

A nagyszabású pályázat az előző polgármesterek idején indult a cím szerint a szegregátum területén élők helyzetének javítására. Szabó Zoltán és Ugron Zoltán után Varga Mihály zárhatta le a Csillagpont közösségi ház befejezését. A jelenlegi polgármester legfőbb segítői voltak Orsós Zoltán, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke és Sándor Rudolf elnökhelyettes. Öt szociális bérlakást alakítottak ki, két új és három felújított épület révén, a családok már birtokukba vehették otthonaikat.

Fotó: Gál Martin

 A közösségi ház rengeteg területen nyújt segítséget, nem egyszerűen művelődési vagy kultúrházi funkciókat lát el! Jogi, védőnői, pszichológiai szolgáltatást vehetnek igénybe elsősorban nyilván a mátyástelepiek, de senkit nem zárnak ki. Egészségügyi szűréseket, zenés képzést, iskolai korrepetálást terveznek a helyszínre. S ami figyelemre méltó: tisztálkodásra, mosásra alkalmas helyiségeket is kialakítanak benne. Ez kézzel fogható példája a segítségnek és az önsegítő gondolkodásnak. A tavaly alakult Mányi Roma Ifjúsági Civil Szervezet fiatal önkéntesei vesznek részt az üzemeltetésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában