Elkészült a vármegyei sormunkaterv

2024.01.15. 13:00

A tulajdonos kötelessége ellenőriztetni a kéményeit

A kémények ellenőrzését és tisztítását Fejér vármegyében is a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja végzi. Családi házaknál megrendelésre, előre egyeztetett időpontban, míg a társasházaknál sormunka alapján, kötelező jelleggel dolgoznak a kéményseprők.

Feol.hu

Munkában a kéményseprők

Fotó: Katasztrófavédelem (archív)

A hatályos kéményseprőtörvény 2018. január 1-jétől megszüntette az egylakásos ingatlanok – családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok – kötelező kéményellenőrzését. Ekkortól az ingatlan tulajdonosának feladata gondoskodni az égéstermék-elvezetők általános tisztíttatásáról és ellenőriztetéséről, amit a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ kéményseprőipari szervezete jogosult elvégezni. Az állampolgárok időpontfoglalással igényelhetik a vizsgálatot. Az általános ellenőrzés a törvény által ajánlott időszakokra – azaz szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők, valamint tartalék kémények esetében évente egyszer, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek, illetve tartalék kémények esetén kétévente egyszer – díjmentes.

Az ellátási területéhez tartozó összes társasházban és lakásszövetkezeti lakóépületben a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve végzi az égéstermék-elvezetők rendszeres ellenőrzését, függetlenül attól, hogy az egyes lakások vagy önálló rendeltetési egységek milyen tulajdonban vannak. A tüzelő-, fűtőberendezés típusától függően esedékes évi vagy kétévi ellenőrzésekre a tervezett sormunka részeként, azaz külön megrendelés nélkül kerül sor.

A szakszerv elkészítette a Fejér vármegyei társasházi sormunkatervet 2024-re, mely szerint Székesfehérváron március 4-e és november 29-e közötti időszakban – ütemezetten – kerül majd sor ezekre a munkálatokra. A terv egésze az alábbi linken érhető el:

https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/application/cache/dokumentumok/sormunkaterv/2024/Fejer.pdf 

A Fejér Vármegyei Ellátási Csoport Székesfehérváron, a Hosszúsétatér 1. szám alatt található, telefonos elérhetősége: 1818.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában