Bégető boldogság: Avagy amikor a kidobott karácsonyfák kecskevacsorává avanzsálnak!

2024.01.09. 07:00

A Fejér vármegyei farmon így íródik újra a karácsonyfák sorsa!

Az ünnepek vége nem csak a meghitt karácsony búcsúját, hanem a díszes fenyőfák korszakának végét is jelenti. Ám Fülén, egy aprócska kecskefarmon, ezek a fák egy második, meglepő életre kelnek.

Hajdú Marianna

A"boldog vég" lehet ez a leselejtezett karácsonyfáknak, de a kecskéknek mindenképp az lett

Forrás: Dán Erika

A vízkereszthez érkezve számos család búcsúzik a karácsonyfájától. A díszek lekerülnek, a fák pedig kikerülnek az udvarra, majd a kuka mellé az utcára, várva, hogy a kukásautó elvigye őket. Ám van egy hely, ahol mindez másképp történik. Fülén, egy kis kecskefarm tulajdonosa, Dán Erika tette fel a kérdést és nézett szembe a merész ötlettel: mi lenne, ha a kidobott fenyők nem a szeméttelepre kerülnének, hanem a kecskéihez, ropogtatni valónak.

Erika farmja két évvel ezelőtt nyílt meg, kezdetben mindössze öt kecskével, ma már 15 boldog állat él itt. Ahogy Erika mondja: nagyon intelligensek és mindannyian különleges személyiségek, akiknek az étrendje olykor meglepően változatos. A kecskék, mint ismeretes, nem válogatósak, mindent megesznek, ami zöld és leveles, meg úgy egyébként is: rágható!

Egy nap Erika rájött, hogy a karácsonyfa-ágak tökéletes táplálékot jelentenek a kecskéinek, mi több: valódi ínyencség számukra! Így hát a település közösségi oldalán a falubelieket arra kérte, ajánlják fel levitézlett fenyőfáikat “kecskecsemegének”. Az ötlet hamar nagy sikert aratott. Pillanatokon belül érkeztek a pontos címek, hogy hol várja a kitessékelt karácsonyfa új gazdáját. Az emberek örömmel adták a fáikat, tudva, hogy ezek nem a szeméttelepre kerülnek, hanem a helyi kis farm állatainak táplálékává válnak.

Erika első "fenyőfuvarján" legalább egy tucat fát gyűjtött össze és szállította haza személyautójával az állatoknak. A kecskék izgatottan várták az új ínyencséget. Ahogy Erika számolta, ez a mennyiség legalább egy hétig remek csemegéül szolgál majd kedvenceinek.

Erika kecskefarmja egy remek példa arra, hogy kis lépésekkel is nagy változásokat érhetünk el. A kreativitás és a környezettudatosság ötvözése nem csak a kecskék életét teszi boldogabbá, hanem az embereket is. 

Ahogy a nap lemegy Fülén, a kecskék elégedetten rágcsálják a fenyőfákat, Erika pedig mosolyogva néz rájuk, tudva, hogy valami különlegeset teremtett. És talán, csak talán, az elhajított fenyőfák is boldogabbak így, mint a szeméttelepen.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában