Sztrájk

2024.01.26. 17:30

Ismét kétnapos munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál a SZAKSZ

Január 28-ra és 29-re ismét kétnapos sztrájkot hirdetett a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH-archív

A közlekedési vállalat indokolatlannak tartja az újabb akciót, hiszen a bértárgyalások folyamatosak, illetve a MÁV-VOLÁN-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik – írják közleményükben. 

Hangsúlyozzák továbbá, hogy a Volánbusz a sztrájk tervezett ideje alatt is biztosítja az elégséges szolgáltatásokat. A várhatóan nem közlekedő járatok listáját pedig honlapjukon és az utas.hu oldalon tudják megtekinteni az érdeklődők. 

„A MÁV–Volán-csoport vezetése idén már két alkalommal, január 16-án és január 23-án is tárgyalóasztalhoz ült az érdekképviseletekkel. A tulajdonosi ajánlat szerint a 2024-2026-os, hároméves bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25%-kal növekedne, míg az első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére. Ez átlagosan 16,8%-os, a Volánbusz autóbusz-vezetői esetében 20,5%-os béremelést jelentene már az idei esztendőben” – áll a közleményben. 

Az érdekképviseletek többsége elfogadhatónak tartja a hosszabb távra szóló bérmegállapodást is. A SZAKSZ azonban nem így látja és eredménytelennek minősítette a bértárgyalást, így január 28-ra és 29-re újabb, kétnapos sztrájkot hirdetett. 

Ami e két napon a járatokat illeti, a Volánbusz szerint az első nap a helyi járatok 95, a helyközi járatok közel 80 százaléka biztosan közlekedni fog. A második nap pedig a helyi járatok 74, a helyközi járatok körülbelül 55 százaléka fog közlekedni. 

A társaság a két nap során összesen mintegy 3.619 helyi és 22.995 helyközi kieső járattal tervez országszerte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában