Arcanum

2024.01.17. 13:00

Fejér évfordulós emlékei

Szanyi-Nagy Judit

Körzetesített iskolák

„Néhány éve annak, hogy az általános iskolák körzetesítését nagyobb ütemben megkezdtük. Akkor még a járásban mindössze két körzeti iskolánk volt, ahonnan a felsőtagozatos tanulók bejártak a hozzájuk legközelebb eső szakrendszerű oktatást nyújtó iskolába” – kezdte az általános iskolai körzetesítés tapasztalataival foglalkozó írás az 1964. január 17-én megjelent hírlapban. „A körzeti iskolák száma kezdetben lassan szaporodott, mert a szülők idegenkedtek az új formától, a gyermekeik napi utazásától. Később megértették a körzetesítés jelentőségét és örültek a gyermekeik megalapozottabb tudásának. Különösen akkor tapasztalták a szakrendszerű oktatás jelentőségét, amikor az általános iskolát végzett tanulók középiskolába kerültek és nem voltak hátrányosabb helyzetben, mint a teljesen osztott iskolából kikerülő tanulótársaik.”

A cikk szerint a körzetesítés azért vált szükségessé, hogy a tanyai és a kisebb községbeli gyermekek is szakrendszerű oktatásban részesüljenek, ne legyenek hátrányosabb helyzetben a tanyáról középiskolába kerülve, mint az osztott iskolából kikerülő tanulók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában