Arcanum

2024.01.09. 19:00

Fejér évfordulós emlékei

Borsányi Bea

Hatvan évvel ezelőtti „fejtágítás”

1964. január 9-én három előadásra várták az érintetteket Székesfehérváron. A Szabadegyetem foglalkozásán Magyarország nyugati államokkal történő gazdasági, kereskedelmi kapcsolatainak alakulásáról beszéltek. Az AKÖV (Autóközlekedési Vállalat) dolgozói Elektromosság az autóiparban címmel hallgathattak meg előadást, a Tejipari Vállalat munkásakadémiájának hallgatói pedig az emberi agy fejlődéséről hallhattak. 

A férfiak is lilát hordtak

„Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy a hazai fogyasztók ruházati termékek iránti igénye nem elsősorban mennyiségileg növekszik, hanem abban jut kifejezésre, hogy a fejlett országokban megjelenő divatirányzatokat a vártnál jobban keresik" — idézte az újság 1974-ben a könnyűipari miniszterhelyettes szavait. D miben jártak a férfiak 1974-ben? Erre a kérdésre a fehérvári Vörös Október Ruhagyárban akkor így válaszoltak: „Változatlanul az egysoros öltöny a divat, két gombbal. A nadrág bősége mérséklődik, a párhuzam a divatos. A férfiak öltözködésében az élénk színek továbbra is megmaradnak, divatos a lila, a bordó különféle árnyalatai. Hozzátették: a magassarkú, vastagtalpú cipő egyre inkább idejemúlt lesz.

Megkezdődtek a bevonulások

A sorkatonai szolgálat Magyarországon a második világháború befejezésétől 2004 novemberéig állt fenn, azaz idén lesz 20 éve, hogy ezt a rendszert a szerződéses katonai szolgálat váltotta fel. 2004 januárjának elején azonban még az utolsó sorköteles katonák - országosan 2600, köztük 131 Fejér vármegyei - kezdték meg a szolgálatot. A hírlapban megjelent statisztika szerint a megyei bevonulók 49 százaléka általános iskolát, 22 százaléka szakmunkásképzőt, 28 százaléka középiskolát végzett, egy százalékuk pedig diplomás volt. Az érintettek majdnem mindegyike nőtlenként vonult be. Igaz, gyermekes férfinak akkor már nem is küldtek behívóparancsot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában