De látható lesz?

2024.01.25. 12:49

Csütörtök esti "mozi": 2024 első teliholdja

Vajon érdemes lesz szemünket, távcsövünket és fényképezőgépeinket az égre irányítani?

Horváth-Buthy Lilla

Forrás: Unsplash

Fotó: Unsplash

A National Geographic "naptárjában" szúrtuk ki, hogy csütörtök este láthatjuk az év első teliholdját. Honlapjukon így fogalmaznak: "A januári telihold 25-én este köszönt ránk, ám fél órával a napnyugta előtt felkel a Hold, így magát a holdkeltét nem igazán tudjuk megfigyelni, hasonló a helyzet a másnap reggeli holdnyugtával is. Érdemes inkább 26-án, az ekkor még mindig 99,2 százalékos megvilágításban járó Holdat megörökíteni, amint felemelkedik a keleti horizonton. Erre immáron napnyugta után jó fél órával, sokkal kedvezőbb fényviszonyok közepette kerül sor. A holdkelte adatai tehát nem 25-re, hanem 26-ra vonatkoznak: keleten 16:58, Budapesten 17:09, nyugaton 17:21."

De mennyire lehetünk szerencsések Fejér vármegyében, már ami a tisztán látást illeti? A köpönyeg.hu és a met.hu szerint nagy területen csökken a felhőzet, és általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Tehát a válasz igen, sok helyen láthatjuk majd az év legelső teliholdját. Nem úgy, mint pénteken, amikor is frontális felhőzet terjeszkedik kelet felé, amely az esti, késő esti órákra fokozatosan beborítja az országot. 

Ha sikerül szép fotót lőniük, amit meg is osztanának velünk és olvasóinkkal, kérjük, küldjék el a [email protected]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában