Télapóváró

2023.12.02. 18:00

„Örökbe” megtarthatom, amit választok? – Így telt az állami gondozott gyermekek 24. Télapóvárója

Az idei a 24. alkalma volt annak, hogy a Vigyázó kéz Gyermekvédelmi Egyesület megtartotta hagyományos Télapóváró rendezvényét a székesfehérvári Viktória Rehabilitációs Központban december 2-án, szombaton.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az egyesület célja, hogy a lakás- és gyermekotthonokban, valamint nevelő családoknál nevelkedő gyerekek és a volt állami gondozott fiatalok találkozhassanak egymással és megismerjék egymást. Janó Andorné Ildikó, a rendezvény megálmodója a Télapóvárón elmondta, sajnos sok esetben előfordul, hogy az állami gondozottak között olyan testvérpárok is vannak, akik nem ugyanabban az otthonban vagy örökbefogadó családnál nevelkednek, így nem sokszor adatik meg nekik, hogy találkozzanak. Éppen ezért ezeknek a gyerekeknek különösen sokat jelenhet, hogy egy ilyen eseményeken újra láthatják egymást. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A egész napon át programokkal kecsegtető Télapóváróra a megye számos pontjáról érkeztek gyerekek és fiatal felnőttek. Többek között Alsószentivánról, Agárdról, Soponyáról, Sáregresről, Kápolnásnyékről, Bakonycsernyéről, Bodajkról, Enyingről, Iváncsáról, Kislángról, Székesfehérvárról, Lovasberényről, Perkátáról, Úrhidáról, Polgárdiról, Ősiről és Martonvásárról. De a megyehatáron túli Érdről, Csetényről és Tápióbicskéről is voltak néhányan. 

Mint megtudtuk az első Télapóváró 1999. december 2-án volt és azóta egy évet leszámítva – koronavírus miatt – töretlenül minden évben megtartásra került. Ami a mostani alkalom programjait illeti a nap első produkciójaként Andi a bohóc nevettette meg a gyerekeket, majd ezt követték a kézműves foglalkozások, versmondás, sütiverseny és tánc. De ellátogatott még hozzájuk a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület is. 

Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

Amit pedig a gyerekek talán a legjobban vártak az az ajándékszoba volt, ahol rengeteg kincs lapult, amelyet az adományozók és támogatók ajánlottak fel nekik. Minden gyermek két ajándékot választhatott magának, amit aztán ’örökbe’ megtarthattak. Ez a kifejezés sokszor megütötte a fülem, amíg a rendezvényen voltam. Sokaknak ugyanis az volt a kérdése, hogy: örökbe meg is tarthatom, amit választok? 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában