Idén utoljára találkoztak a pilóták és az ejtőernyősök

2023.12.31. 16:00

Jövőre is meg akarják rendezni a börgöndi repülőnapot

Ködös reggelre ébredt Fejér vármegye vasárnap, és ez jó ideig nem kedvezett a felszállásoknak a börgöndi repülőtéren, de aztán a tervezetthez képest némi késéssel mégis a levegőbe emelkedtek a légijárművek. A 2023-as évben utolsó alkalommal tehették ezt meg.

Tihanyi Tamás

Az ejtőernyős szakosztály tagjai is elbúcsúztatták az óévet a börgöndi repülőtéren

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Régi hagyomány a székesfehérvári repülősök körében, hogy az esztendő utolsó napját – természetesen amennyiben a téli időjárás azt megengedi – egy utolsó felszállással, ejtőernyős ugrással köszöntik. Ilyenkor az egyesület aznap nem repülő és nem autózó tagjai pezsgőt bontanak, mások megmaradnak az üdítőknél és pogácsázva, sütemények mellett, baráti beszélgetés közben idézik fel az év jó és rossz, néha küzdelmes, máskor fájdalmas, de a legtöbbször vidám, örömmel megélt pillanatait. A küldetés teljesítését, amely a vármegye székhelyének patinás repülős hagyományainak megőrzését, a leszállópálya fejlesztését, egyáltalán annak a tevékenységnek az életben tartását jelenti, amely jelképe az ember nagyszerűségének, kitartásának és örök tenni akarásának. A repülésnek. A titoknak, amit a pilóták és az ejtőernyősök mindig is megfejteni igyekeztek.

Sajnos még az óév búcsúztatásának napján sem felejthették el, hogy a sikeres repülőnapok sorában a 2023-as esztendőt fekete betűkkel kell beírni az Albatrosz Repülő Egyesület képzeletbeli hajózó naplójába, még akkor is, ha nem tehettek arról, ami szeptember 11-én, abban a végzetes pillanatban bekövetkezett.

Repülőgépek az új hangár előtt, amely nagy lendületet adott az egyesület tevékenységének. Egy újabbra is szükség volna a kadétprogram eredményes folytatásához
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

– Nem tudunk erről többet mondani most sem, mint azt, hogy még nincs eredménye a vizsgálatnak – mondta a FEOL-nak Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke. – Természetesen mindenkiben nyomot hagytak a történtek, de a repülőember nem arról ismert, hogy beleroskadjon a tragédiákba és feladja a céljait. Menni kell tovább, hiszen ha az első balesetnél megállt volna a repülés története, akkor nem létezne a ma ismert világ.

A pilóta hozzátette, ugyan végleges döntés erről még nem született, de ha rajtuk múlik, nagy valószínűséggel 2024-ben is lesz repülőnap Börgöndön.

– Ha nem így tennénk, ellentmondanánk mindannak, amiről az imént beszéltem – jegyezte meg Szilády Dezső. – A mögöttünk hagyott esztendőben folytatódott a kadétpilótákat képző program, amely jövőre tovább szélesedik, kibővül, hiszen nem csak pilótahiány jellemzi a Magyar Honvédséget, a repülő műszakiak is nagyon hiányoznak a rendszerből. A versenyeken az ejtőernyősök kiváló eredményeket értek el, miközben állandóan fejlődő repüléstörténeti gyűjteményünk bemutatásával megszerveztük a Múzeumok Éjszakáját, megrendezték ismeretterjesztő és hagyományőrző programjaikat az Öreg Sasok.

Szilády Dezső a reptérfejlesztésről szólva azt mondta, a továbbiak nem rajtuk múlnak, de éppen a kadétképzés kapcsán látszik a legjobban, mennyire nagy szükség van egy újabb hangárépületre. Ha forráshoz jutnak, jövőre talán majd az is megépülhet. Az utolsó napon a szokásoknak megfelelően a szakágvezetők értékelték az évet, amit köszöntőjével Józsa Dávid, az Albatrosz Repülő Egyesület alelnöke, vitorlázórepülő világbajnok zárt le.

Növendékek jelentkezését várják az ejtőernyősök, hiszen más is megérdemli a zuhanás csodálatos élményét ég és föld között. Talán ez volt az idei utolsó földetérés
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

 

Pula József, a székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület ejtőernyős szakosztályának vezetője és Nagy Attila szakmai vezető várja azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik kedvet éreznek a bátrak sportjához. Az ejtőernyőzés az elmúlt néhány évtized alatt olyan biztonságossá vált, hogy nem tekinthető veszélyesebbnek, mint bármely technikai sportág. Azonban olyan érzéssel ismerteti meg az arra vállalkozót, melyet semmilyen „földön járó” nem ismerhet, és gondolataiban is csak sejtetni tud. Az ejtőernyőzéssel, a kiképzéssel kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszolnak a fehérvári repülőegyesület szakemberei a +36/20-978-9128-as telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában