Falusi humor: Egy Fejér vármegyei település téli kalandjai

2023.12.10. 07:00

Hóembert építettek a menetrend szerinti buszjárat útjába: a sofőr a rendőrségen akart feljelentést tenni

Jenőben az első hóesés nem csak a téli táj szépségét hozza magával, hanem egy különleges hagyományt is: a hóemberépítő versenyt. A szórakoztató és közösségépítő esemény azonban 2019-ben egy váratlan fordulatot vett, amikor egy óriási hóember a helyi buszjárat útját állta.

Hajdú Marianna

Forrás: Kerekes Ildikó

Jenő településen a tél nem csak a fagyos szelek és a hópelyhek időszaka, hanem a kreativitás és a humor virágzásának is. Az első hó lehullásával itt nem csupán a hideg érkezik, hanem egy szokatlanul vidám verseny is kezdetét veszi: a hóemberépítésé. 

A falusi fiatalok éppen elkészültek az első hóemberek egyikével
Forrás: Kerekes Ildikó


A verseny hagyománya mélyen gyökerezik a falu életében, amint azt Kerekes Ildikó, a település polgármestere is megerősítette. A helyi lakosok, akik már hozzászoktak az éves megmérettetéshez, minden évben újabb és újabb kreatív hóember-alkotásokkal lepik meg egymást. A kezdeti években narancsok és csokoládék is szerepeltek a díjak között, ami tovább fokozta a verseny izgalmát.
Azonban 2019 januárjában a hagyományos verseny egy váratlan eseménnyel bővült. Egy fiatalokból álló csoport, a helyi buszjárat sofőrjét megviccelendő, egy óriási hóembert épített a busz megállójába. A sofőr a helyszínre érve, nem éppen a humorát vesztette el a látványtól. Az esemény gyorsan a falu központjába került, ahol a polgármester közösségi oldalán segítséget kért a hóakadály eltakarításához.

Különböző formájú és méretű hóemberek a falu minden pontján fellelhetők
Forrás: Kerekes Ildikó

A hír, hogy a busz nem tud elindulni a hóember miatt, gyorsan elterjedt a faluban. A lakosok, akik az esetet viccesnek találták, szívesen ajánlották fel segítségüket. A polgármester ígéretet tett arra, hogy a segítőknek a helyi kávézóban finomságokkal kedveskedik, ezzel is ösztönözve az önkéntes munkát. 
A buszsofőr azonban kevésbé volt elragadtatva. A hírek szerint még a rendőrségen is feljelentést fontolgatott ismeretlen tettesek ellen. A közösségi oldalakon megjelent kép az “útonálló” hóemberről nagy sikert aratott a településen lakók között, sokan még bérletet is javasoltak a hóembernek, humorizálva az eseményen.

A hatalmas hóembert végül önkéntesek tüntették el a busz útjából
Forrás: Kerekes Ildikó

A hóemberépítés azóta is töretlen népszerűségnek örvend Jenő településen. A polgármester bátorítására minden évben újabb és újabb hóalkotások születnek, összekovácsolva a közösséget. Az eset emlékeztet arra, hogy a humor és a közösségi szellem még a legváratlanabb helyzetekben is összehozhatja az embereket. Jenő falujában a hóemberépítés több mint egy verseny: egy olyan esemény, ami évről évre újraértelmezi a közösség erejét és a helyi humor értékét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában