Advent a készülődés jegyében

2023.12.03. 19:57

Grincsfák is készültek Lepsényben (galéria)

Advent első hétvégéjét az iskolai ebédlőben köszöntötték Lepsényben. Meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját, a különféle kézműves-foglalkozások a készülődés jegyében teltek. Grincsfák is készültek!

V. Varga József

Villőt (b) és Csengét édesanyjuk, Zsófia segítette a grincsfa elkészítésében

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A korábbi évek sikerére tekintettel a grincsfa készítését az idén sem lehetett kihagyni – fogadott Harsányiné Oláh Vera, a Lepsényért Közalapítvány elnöke. – Az élénk érdeklődés, a nagy létszám miatt három turnust szerveztünk, és a fák új dizájn szerint készülnek. A fa törzse az előre elkészített kugliba kerül, s a rúdra most örökzöldeket, különösen tujaféléket erősítünk, majd gyöngyfűzérrel és más cicomával díszítjük.

De mi is az a grincsfa? Örökzöldekből, főleg zsurlóból (zanótból) alkotott stilizált és díszített karácsonyfa. Az angolszász kultúrkörben hozzátartozik a karácsonyi ünnephez, de az utóbbi időkben már nálunk is nagy divatját éli, egyre többen tudjuk, hogy kicsoda-micsoda a grincs, a manófa. A grincs története Amerikából származik, az 1950-es években Theodor Geisel írt róla mesét. Ron Howard 2000-ben rendezett élőszereplős filmet belőle, melynek címszerepét Jim Carrey alakította.

Az adventi koszorú első gyertyáját Ébner Vilmos plébános gyújtotta meg. Mellette Harsányiné Oláh Vera, a helyi közalapítvány elnöke
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A 12 éves Csengét és húgát, a 10 éves Villőt édesanyjuk, Zsófia segítette a grincsfa elkészítésében. Megnyugtattak, természetesen az adventi koszorúról sem feledkeztek meg, és a szeretet ünnepére karácsonyfát is állítanak otthon.

Színes, vasalható gyöngyök. „Az első már megvan!”
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A terem másik szegletében adventi koszorúk készültek, különösen az anyukák és a nagymamák vették ki a részüket a munkából, míg elöl a gyerkőcök szebbnél szebb alkotásokat álmodtak a színes, vasalható gyöngyökből. A gyertyamártást Sütő Krisztina, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője felügyelte, a mókás manók készítésének fortélyait Ürmös Csilla osztotta meg az érdeklődőkkel.

Mókás manók textilből és sok minden másból – megálmodójuk és elkészítőjük Ürmös Csilla
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Ünnepi adventi gondolatokkal Ébner Vilmos katolikus plébános szolgált, és az adventi koszorú első gyertyáját ugyancsak ő gyújtotta meg. Az anyukák elemózsiáról és itókáról is gondoskodtak, jól fogyott a lilahagymás zsíroskenyér és a citromos tea.

– A Mikulás december 5-én, kedden 10 órakor érkezik a Manó Klubba (egészségház). A mikuláscsomag az Élhető Lepsényért Egyesület ajándéka – mondta el lapunknak Sütő Krisztina. (A gyermek nevével és lakcímével előzetesen regisztrálni kellett a művelődési ház vezetőjénél.)

 

HIT, REMÉNY, ÖRÖM, SZERETET

Az adventi koszorú és gyertyagyújtás története a pogány germán hitvilágba nyúlik vissza, ám az első igazi adventi koszorút Johann Hinrich Wichern evangélikus lelkész készítette 1839-ben. Az adventi koszorú gyertyái lilák és rózsaszín a katolikus vallásban, míg a protestánsoknál pirosak és fehér. Néha egy ötödik gyertya is található az adventi koszorún, ezt karácsonyeste gyújtják meg.

Az adventi koszorú csak az 1930-as évekre vált igazán ismertté és népszerűvé, melyhez a virágkötők is nagymértékben hozzájárultak. A világon a római katolikus vallás határozta meg végül, hogy általában miért három lila és egy rózsaszín gyertyát gyújtunk. Mivel az advent – hasonlóan a húsvét előtti időszakhoz – nemcsak a várakozás, hanem a böjt és a bűnbánat ideje is, ezért a katolikus családokban lila az adventi koszorú gyertyáinak színe, a katolikus liturgiában ugyanis ez a szín kapcsolódik a böjthöz, a bűnbánathoz.

Az első gyertya az adventi koszorún Ádámot és Évát jelképezi, akiknek elsőként ígért Isten megváltást. A gyertya jelentése: hit. A második gyertya a zsidó népet jelképezi, akiknek Isten kijelentette, hogy közülük származik a Messiás. Jelentése: remény. A harmadik gyertya (a rózsaszín) Szűz Máriát jelképezi, aki megszülte Jézust. Jelentése: öröm. A negyedik gyertya Keresztelő Szent Jánost jelképezi, aki Jézus eljövetelét hirdette az embereknek. A jelentése: szeretet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában