Ünnepélyes átadó

2023.12.15. 13:26

Fejér vármegye is örülhet a nagyszabású katasztrófavédelmi fejlesztésnek

A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gépjárműparkja két új komplex tűzoltógépjármű-fecskendővel és egy terepjáróval bővült.

Horváth-Buthy Lilla

Forrás: Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság három nagyszabású, európai uniós projektje révén 72 új jármű, köztük 37 tűzoltógépjármű-fecskendő, 23 drónszállító terepjáró, 12 árvízvédelmi hajó és hajószállító utánfutó, az ezekhez tartozó modern felszerelések és új tűzoltóeszközök segítik a továbbiakban a beavatkozó állomány és az önkéntesek munkáját országosan - derül ki a közleményükből. Mindezeket ünnepélyes keretek között vehették át december 15-én a főigazgatóság székházában a vármegyei igazgatóságok és önkéntes szervezetek vezetői. A budapesti eseményen Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Góra Zoltán altábornagy, főigazgató jelképesen átadta a járművek indítókulcsait a vármegyék és egyesületek vezetőinek, így a Fejér megyei igazgatónak is. 

Ennek nyomán azt kérdeztük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjétől, Dóka Imre őrnagytól, hogy a fentebb felsorolt fejlesztés nyomán Fejér vármegyébe is kerülnek-e eszközök, avagy járművek? 

Fejér vármegyébe két gépjárműfecskendő kerül, az egyik tűzoltóautó a székesfehérvári laktanyába, a másik a sárbogárdi tűzoltó-parancsnokságra. "A gépjárműfecskendő berendezései, valamint a korszerű málhafelszerelések együttesen biztosítják, hogy a beavatkozó állomány mind városi környezetben, mind lakott területen kívül gyorsan a kárhelyszínre jusson és hatékonyan avatkozzon be tűzeset vagy műszaki mentés esetén. A jármű elejére szerelt avaroltó vízsugár segítségével rendkívül nagy hatékonysággal képes a járművel megközelíthető helyeken kialakult tüzek körülhatárolására, a tűzterjedés lassítására, valamint megakadályozására." - írta a feol. érdeklődésére.

Forrás:  Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó századostól, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől úgy értesültünk, hogy egy darab speciálisan kialakított terepjáró, egy Volkswagen Amarok szintén a vármegyeszékhelyen, a katasztrófavédelmi igazgatóságon állomásozik majd. 

A terepjáró pilóta nélküli légijármű (drón) szállítására alkalmas, adatrögzítő és kommunikációs eszközökkel felszerelt. Emellett egy oltólándzsa is segíti az elektromos járművek oltását a jövőben - tudtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában