Arcanum

2023.12.05. 21:00

Fejér évfordulós emlékei

Szabó Hajnalka

A falu ünnepe 
60 évvel ezelőtt nagy sürgés-forgás volt Nagyvenyimen, és mind az idősek tiszteletére. Ahogyan megírtuk, az akkori nőtanács és vöröskereszt helyi szervezete kezdeményezésére öregek napját rendeztek az akkori faluban. A fiatalok virággal, műsorral készültek, kifejezték tiszteletüket a nagymamák, nagypapák és idősebb ismerőseik előtt. Ezeken kívül a felszolgálást is a fiatalok végezték, próbálták ügyességüket bizonyítani a falu öregei előtt. „Mindenki úgy érezte, nemcsak a százhét öreg ünnepe volt ez a nap, hanem az egész falué.” – írtuk 1963-ban. 

 

Új technikai vívmány
Ugyanebben a lapszámban nagy technikai újdonságról számolhattunk be december 5.-én. A 60-as évek rohamos technikai fejlődésével elkészült a személygépkocsikba az új, teljesen tranzit motoros rádió. Az újságíró Jenei Ákos mérnököt kérdezte, miben is különbözik ez az új találmány elődjeitől. „Nagyságában nincs lényeges eltérés, csupán 20 mm. A korábbiaktól eltérően sikerült jobb hangzást elérni, ami főleg a zenénél érzékelhető. Garantált teljesítménye a Watt, de ez nincs befolyással az energiafelhasználásra, olyan méretre készítettük, hogy minden gépkocsi műszerfalába beszerelhető legyen.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában